428. Tiszafüred, 1849 március 26. Kossuth szerencsekívánatai Perczel tábornoknak győzelmei alkalmából.

Teljes szövegű keresés

428.
Tiszafüred, 1849 március 26.
Kossuth szerencsekívánatai Perczel tábornoknak győzelmei alkalmából.
A Szőregnél, Zentánál és Keresztesnél kivívott győzedelmekről értesülvén, nem tehetem hogy azon örömömet, mellyet új operatiójának illy sikeres megkezdése okozott* tábornok úrnak barátilag és egyszersmint hivatalosan is ki ne jelentsem; kivánván, hogy az isteni gondviselés, fontos vállalatának megoldásában Önt vezéri pályáján továbbad is azon hazafias buzgósághoz képest, mellyel magát igazságos ügyünknek védelmezésére szentelte, – a legszerencsésb előmenetelhez segítse.
V. ö. Perczel előbb, 726. l-on ismertetett győzelmi jelentésével.
Használom a jelen alkalmat arra is, hogy mivel az esett értésemre, mintha Ön Kohlmant alkalmazás végett magához rendelte volna – bizodalmason figyelmeztessem, miszerint Kohlman a Lajthától kezdve nem úgy viselte magát, hogy bizodalmat érdemelne, sőt a legveszélyesb perczekben guittirungját adván be, még igényét is a bizalomra eljátszotta.*
Kohlmann, aki a pákozdi csatától Schwechatig a feldunai sereg vezérkari főnöke volt, november elejétől Győr megerősítését vezette, azonban a védelmi berendezéseket olyan nagyra méretezte, hogy 70–80 000 ember kellett volna a város megvédéséhez. (V. ö. előző kötet, 529. sz. 900. l.) Amikor Görgey serege a decemberi visszavonulás során Győrt elérte, Kohlmann újból vezérkari főnök lett és nem kis része volt abban, hogy a magyar sereg megállás nélkül hátrálva, a fővárost is harc nélkül adta fel. (V. ö. Csányi László véleményével, előző kötet, 521. sz. 891. l.)
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítésével. O. Lt. OHB 1849: 4192.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem