377. Debrecen, 1849 március 15. Az OHB válasza Lahner tábornoknak a lőszerkészítés nehézségeivel kapcsolatban.

Teljes szövegű keresés

377.
Debrecen, 1849 március 15.
Az OHB válasza Lahner tábornoknak a lőszerkészítés nehézségeivel kapcsolatban.
Lahner febr. 28-án hosszú – a lőszerkészítés folyamatát érdekesen megvilágító – jelentésben ismertette azokat a nehézségeket, amelyek miatt a puskapor készítés nem tud lépést tartani az egyéb elemek készítésének ütemével: a szárítási idő hosszúságát, a hozzáértő emberek és a salétromsav hiányát hozta fel elsősorban okul. A jelentésre Eszterházy Mihály válaszolt, akihez Lahner személy szerint intézte a jelentést:
Hozzám még mult hó, 28-ról intézett, de csak tegnap estve érkezett jelentésében elősorolt okok igazolják azt, hogy jelen körülményeink közt, – midőn egy részről gőzerőműveink nincsenek, másrészről pedig mivel csupán Chateaux párisi vegyész ért a durranópor készítéséhez* – természetes, hogy nem készíttethetik annyi anyag, mennyi lőkupag és gyutacsok kiállítására megkívántatnék olly módon, hogy azt naponként 500 ember töltényekre földolgozhassa.
Chateau francia vegyész Magyarországra hozatalára 1. az előző kötetben a 486/d. sz. aktát, 824. l. (A nevet általában – ennek az egy esetnek a kivételével Chateau-nak írják, így írja jelentésében Lahner is.)
Miután tábornok úr még mult hó 28-án hozzá intézett azon kérdésre, vajjon a lőkupakos, vagy gyutacsos puskák felelnek e meg inkább a célnak, – mind ez ideig nem válaszolt, erre vonatkozólag pedig Vetter altábornagy úr s több hadvezéreink véleménye oda járulna, hogy a gyutacsos töltvényekből 100 közöl rendesen kettő nem sül el, holott a lőkupakosokból 8–10, a kovásakból 20–25 sem sül el, e szerint a gyutacsosakat kell legczélszerübbeknek tartanunk, hogy az e részbeni egyformaságot minél inkább elérhessük, rendeltetik
1-ör a gőzerőműnek hiányában a Pecze vize ereje alkalmaztassék gépeinkhez.
2. Igyekezzék tábornok úr Chateau vegyész által minél több egyént durranópor készítésére betaníttatni.
3. Készítessen minél nagyobb mennyiségben gyutacsra alkalmazott fegyverszerszámokat úgy hogy amelly lőfegyverek a táborokból kiigazítás végett beküldetnek, azoknak szerszámai, ha még nem gyutacsra készítvék, azokra illynemű szerszámok alkalmaztassanak.
4. Minthogy azonban jelen körülményeink közt a lőfegyverek minél gyorsabb kiállítása mulhatlanul megkívántatik, a 3-ik pontban foglalt rendelet csak annyiban vétessék foganatba, ha azt a parancsoló körülmények megengedik, az 1-ső és 2-ik pontban foglaltak azonban minden esetre teljesítendők.
5. A fegyvergyárban ezentúl készítendő új lőfegyverek csupán gyutacsos puskák legyenek s másneműek ne készítessenek.
Ezuttal értesíttetik tábornok úr, hogy Csolcsin nevű nagyváradi fegyvergyári puskaművesre még 8–10 napig szükség van itt avégett, hogy az itteni fegyverigazításnál 50–60 munkásra kellő rendezést megtehesse és mivel különben is Meczenzöfre küldetését mind addig, míg az ellenség állásáról biztos értesítések nem érkezendenek, eszközleni nem lehet, itten marasztatott.
Végre Düschek Ferencz álladalmi titkár úr jelentése szerint a salétromsav iránt megtétettek immár a szükséges rendeletek, hogy az annyi mennyiségben küldessék Nagyváradra, miszerint e részben is itt fennakadás ne legyen.*
A fenti tárgyban a hadügyminisztériumhoz márc. 17-én intézett kiegészítő rendeletet l. alább, 391/b. sz. alatt, 671. l.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 3377.
Mellette Lahner fent ismertetett jelentése Eszterházy Mihály bizottmányi taghoz.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem