376. Debrecen, 1849 március 15. A Honvédelmi Bizottmány dorgáló leirata Debrecen városához a katonai fuvarok ügyében.

Teljes szövegű keresés

376.
Debrecen, 1849 március 15.
A Honvédelmi Bizottmány dorgáló leirata Debrecen városához a katonai fuvarok ügyében.
Debrecen város tanácsa márc. 14-i feliratában a fuvarozókra sérelmesnek mondta azt a gyakorlatot, hogy ugyanazért a távolságért a hivatalos személy után 1 forint 20 krajcárt, magánszemély után pedig 2 forintot kap a fuvaros; közölte egyben azt, hogy a fenti ok alapján a fuvardíjat egységesen 2 forintban állapította meg. Kérte azonkívül azt is, hogy a Bizottmány a tavaszi munkák miatt öt hétre mentse fel a város lakóit a fuvarozás alól és az ezalatt esedékes fuvarterheket hárítsa át a szomszédos városokra. Az OHB válasza:
Nem kis megütközéssel vette a honvédelmi bizottmány Debrecen városa tanácsának f. év és hó 14-ről az előfogatok, s a naponta kiszolgáltatandó bizonyos mennyiségű fuvar iránti felterjesztését.
A haza nehéz perceiben, épen Debrecen városa gyökeres magyar ajkú lakóitól várható legkevésbé, hogy kötelességeik kikerülésére, oly kisszerű s mesterkélten öszvefont kitérő okokat használjanak fel: s épen ezért
Az elő fogatokra kijelenti a honvédelmi bizottmány, hogy miután a katonai egyének szállítására szükséges előfogatnak 1 pfrt és 20 kral számítandó ára felsőbb határozatból állapíttatott meg: ezen árt maga fejétől csak úgy emelheti fel a városi tanács, hogyha egyszersmind az ebből eredő különbséget az illetők részére saját pénztárokból akarják megtéríteni, mert a katonai egyének Debrecen városa tanácsa ezen határozatát megtartani kötelezve nem lesznek.
A kiállítandó fuvarokra pedig az jegyeztetik meg, hogy miután ezek leginkább a hadsereg részére szállítandó élelmiszerek végett szükségeltetnek, ezeknek tellyesítésétől annál kevésbé mentethetnek fel, mivel az itteni fogatokhoz aránylag, ezek kiállítása valóban csekély számban kívántatik, s még azon felül, ha a debreceniek kihagyásával ezek is a vidékiek által tellyesíttetnének, azok kétszeres fárasztással lennének terhelve.
Azt azonban czélszerűnek látja a honvéd bizottmány, hogy a fuvarszállítás iránt a szállítandó teher mennyiségét figyelembe véve, adjon a város egy tervezetet a végből, hogy a nagyobb terhet szállító fuvaros a többinél jobb fizetéssel láttassék el.
Ezen rendeletét azon bizonyos hitben teszi meg a honvédelmi bizottmány, miként a városi tanács jövendőbeli rendelkezései nem kívánandják meg a keményebb eszközök használatát.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 3351.
Mellette Debrecen fentemlített felterjesztése.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem