373. Debrecen, 1849 március 14. Az OHB jóváhagyja az igazságügyminisztérium kegyelmi intézkedését az orosházi parasztmozgalmak el…

Teljes szövegű keresés

373.
Debrecen, 1849 március 14.
Az OHB jóváhagyja az igazságügyminisztérium kegyelmi intézkedését az orosházi parasztmozgalmak elitéltjeivel kapcsotatban.
Békés megye 1849 március 3-i védbizottmányi üléséből felküldte az igazságügyminisztériumnak az őszi földfoglaló mozgalmakkal kapcsolatban* elitélt orosházi rabok kegyelmet kérő kérvényét s a 3 főbűnös kivételével szabadon bocsájtásukat javasolja. Az igazságügyminisztérium pártolólag terjesztette fel az ügyet az OHB-hoz. Nyáry az OHB nevében a következőket válaszolta az igazságügyminisztériumnak:
A békésmegyei parasztmozgalmakra vonatkozó aktákat l. az előző kötetben, 420. sz. alatt, 671. s köv. l.
A békés megyei börtönökben raboskodó több lázadó orosházi lakosoknak hátralévő büntetésök elengedésére vonatkozó folyamodásuk tárgyában ezen ministeriumnak 302/ig. sz. a. felterjesztett véleménye helybenhagyatván, az irományok visszacsatolása mellett az igazságügyi ministerium felterjesztett véleményéhez képest teendő további intézkedésekre utasíttatik.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 3300.
Ered. tiszt. O. Lt. Igazságügymin. 1849: 758.
rakt. sz. Büntető törv. oszt.; 181. ( U. o. 180. sz.
a. Békés m. felterjesztése.)
A tisztázat mellett az igazságügyminisztérium április 16-án kelt értesítésének fogalmazványa Békés megyéhez a fenti értelemben.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem