372. Debrecen, 1849 március 14. Az OHB válasza a hadügyminisztériumnak a hadifoglyok fizetéséről és a velük való bánásmódról.

Teljes szövegű keresés

372.
Debrecen, 1849 március 14.
Az OHB válasza a hadügyminisztériumnak a hadifoglyok fizetéséről és a velük való bánásmódról.
A képviselőház márc. 2-i határozatának* folyományaként Mészáros hadügyminiszter márc. 11-én jelentette, hogy a hadifoglyok illetményeire vonatkozó rendeletét a Közlöny márc. 3-i, 43. számában közzétette, valamint azt, hogy a foglyok »a hadi szokás, nemzetünk becsületéhez, és az emberiséghez illő módon tartatnak, a tüzérfoglyok kellő szemmeltartás alatt ágyú- s fegyvertöltések készítésére használtatnak«. Közölte még, hogy a fogoly tisztek illetményét alszázadostól lefelé csekélynek találja s 25, ill. 20 forintról 30 forintra való felemelését javasolja. A Bizottmány a javaslatra jóváhagyó választ küldött:
V. ö. 635. l. 2. jegyzet.
A minisztériumnak f. hó 11-én 5733. szám alatt a hadifoglyok irányábani bánásmódot érdeklő előterjesztése a honvédelmi bizottmány által helyeseltetvén – egyszersmind méltányos figyelembe vétetett azon véleménye, hogy az alsóbbrendű fogoly tisztek havi fizetése fölebb emeltessék. Minélfogva megállapítatott, hogy a kérdéses tisztek alhadnagytól
alkapitányig 30 pft
főkapitányig 40 pft
őrnagy és alezredés 50 pft
ezredes 60 pft
tábornok 70 pft
havi illetménnyel láttassanak el.
Fölkéretik ez uttal a minisztérium, hogy úgy a bánásmód iránti előterjesztését, valamint az illetmény-szabályozást is a két ház elnökének nyújtsa be.*
A szóbanforgó illetményszabályozást l. a Közlöny ápr. 8-i számában. (Márc. 27-i kelettel.) A jelentés eredetije és nyomtatott példányai O. Lt. Arch. Regn. Lad. XX. 22. 2/B 958. sz. alatt.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 3287.
Ered. tiszt. O. Lt. Hadügymin. 1849: 6617.
A fogalmazvány mellett Mészáros hadügyminiszter fent ismertetett javaslata.
A tisztázat mellett a hadügyminisztérium február 28-án kelt s márc. 3-án megjelent közleménye a Közlönybe a foglyok fizetéséről, valamint az országgyűlés alsó- és felsőházának elnökeihez március 21-én kelt átiratok fogalmazványa a hadifoglyok tartása és fizetése tárgyában.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem