e) Pietrowski Antal ezredesnek, önkényes katonai intézkedéseiről:

Teljes szövegű keresés

e) Pietrowski Antal ezredesnek, önkényes katonai intézkedéseiről:
Megütközéssel vettem Önnek f. évi febr. 24-ről kelt azon levelét, mellyben jelenti, hogy Rembovszky őrnagyhoz oly rendeletet intéze, miszerént ő zászlóaljával egyben azonnal Erdélybe Böhm segítségére induljon, erre nézve kinyilatkoztatom, hogy
ha valahol, úgy a hadviselésnél mulhatlanul szükséges, hogy az egész rendelkezhetési jog egy helyben összpontosíttatván, a részletes intézkedések szinte egy pontból induljanak ki, mert csak így lehet az egészben egybehangzás.
Annálfogva tudtára adom Önnek, hogy hadi dispositiokba ereszkedését teljességgel helybe nem hagyom, s Rembovszki csapatja – bár maga Rembovszki ennek meggátlására minden intrigákat elkövetett – ide Debreczenbe rendeltetett, innen fogván kapni csapatja a további dispositiokat – csapatja, mondom, mert ő maga, saját tisztikara által ellene beadott tömérdek panaszok s vádak következtében, a csapat parancsnokságától elmozdíttatott.*
A Rembowski személye körüli bonyodalmakra l. a 170., 176/c. és 204. sz. aktákat, 315., 328. és 379. l.
Általában meg kell szünni ezen sokféle parancsnokságoknak, valamint szintúgy a sok szükségtelen kurir küldözéseknek is, mellyeket a számadásokban nem fogok elfogadtatni. Önt pedig utasítom, hogy mielőtt személyére nézve Erdélybe menne, a kezeire bízott statuspénzekről Zurich őrnagy úrnak számot adjon.
Kossuth s. k. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 2710.
Mellette Pietrowski ezredes Máramarosszigeten február 24-én kelt fenti tartalmú jelentése Kossuthhoz.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem