d) Halassy Kázmér szolnoki szállítási kormánybiztosnak az élelmezési- és szálláspénzekről, valamint a gondoskodása alá tartozó se…

Teljes szövegű keresés

d) Halassy Kázmér szolnoki szállítási kormánybiztosnak az élelmezési- és szálláspénzekről, valamint a gondoskodása alá tartozó sereg létszámáról:
Azokra, miket kormánybiztos úr mult hó 27-én 428. sz. alatti jelentésében a sereg élelmezését tárgyazólag előad:
És pedig 1-ör a 100,000 pft megküldésére nézve, a pénzügyministeriumnál rögtön megtétetvén a rendelkezést, ezen öszveg már utalványoztatott, s a mint értesítve vagyok, ki is fizettetett.
A mi a községek részére főzés és háláspénz fejében fizettetni szokott díjakat illeti, miután a hadügyministerium akint intézkedett, hogy a hálókrajczár nem 2, hanem csupán 1 krt tegyen, kormánybiztos úr ezen szabályt veendvén zsinórmértekül, az e czim alatti díjt a főzés fejében adandó 3 krral együtt összesen 4 pkral fizetendi.*
Az ebben a tárgyban kiadott intézkedést l. 123/c. sz. alatt, 242. l.
Egyébiránt nem hagyhatom érintetlenül kormánybiztos úr azon állítását, mintha a vidékén táborzó seregünk létszáma 25,000 főre lenne számítandó. Igen óhajtanám, vajha ezen számítása túlzott nem volna, mert ezt nagy nyereségnek lehetne tekintenünk; azonban az illető tábornok uraknak hozzám átküldött jelentéseik után ítélve sajnosan kell tennem azon észrevételt, hogy az Ön által élelmezési alapul fölállított számot sehogy sem tudom kiolvasni, sőt ha Szekulics dandárát (Répássy tábornok seregétől – melly Dembinszky alatt távol működik) beszámítom, alig maradand több 17,000-nél, kiknek ottani ellátásáról kell gondoskodnia.
Minden esetre olly fontos ez ügy, hogy az ottani sereg valóságos létszámáról kívánom mielőbb magamat értesíttetni, s kívánom, hogy az minél nagyobb legyen, de tudnom kell positive mennyi erőnk van ott, hogy tudjuk, mennyire támaszkodhassunk.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítésével. O. Lt. OHB 1849: 2639.
Mellette Halassy Kázmér február 27-én érkezett, fenti tartalmú jelentése, rajta Kossuth hátiratos utasítása a fenti rendelethez s ezen kívül következő utasítása: »A hadügyministériumnál rövid úton kérdést kell tenni, hogy a háló krajczárokra nézve minő intézkedés van a seregeknél kiadva – 1 vagy 2 krt teszen e a háló pénz?«

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem