286. Debrecen, 1849 február 20. Kossuth utasításai Eötvös Mihály szatmári alispánhoz a hivatali hatalmával visszaélő Jasztrabszky…

Teljes szövegű keresés

286.
Debrecen, 1849 február 20.
Kossuth utasításai Eötvös Mihály szatmári alispánhoz a hivatali hatalmával visszaélő Jasztrabszky főszolgabíró ügyében.
A 12-ik huszárezred Nagykárolyban levő tartalékszázadának kardokkali ellátására alispán úr ajánlkozván, ezt méltányos elismeréssel kell helyeselnem, most azonban Önnek Nagybányán mulatása alatt a nevezett tartalékszázad parancsnokának följelentéséből botránkozással kelle értesülnöm a felől, hogy Jasztrabszky főszolgabíró s helyettesített alispán nemcsak az Ön által megajánlott kardoknak kiszolgáltatásában akadályokat teszen, hanem még ezen felül a takarmány kiszolgáltatásában, mellyre nézve maga mondatik vállalkozónak lenni, nagy panaszokra ad alkalmat s általában a huszárság iránt olly visszataszító magaviselete, minél fogva mintegy az ő saját kegyelmének látszik tulajdonítani mindazt, a mi intézkedésnek reájok nézve történni kell.
Az illy botrányos és a közjóval egészen ellentétben álló eljárást tűrni nem lehetvén, első alispán úr hivatali állásánál fogva utasíttatik, hogy alárendelt tisztviselőit a felsőbb parancsnok szigorú teljesítésére s a hazáért véröket ontani kész harczfiaink iránt gyöngédebb s illedelmesb bánásra utalja.
Minthogy pedig éppen Szatmár megye az, mellynek számos községeitől és magánosoktól is naponta érkeznek az ott felmerült földesurí kihágások elleni panaszok, első alispán urat értesítem, hogy ezen száma nélküli feladások megvizsgálása végett az ország kormánya kényszerülve volt Nagy József képviselő urat egy specialis, a megyének is tudtára adott utasítással ellátva kormánybiztosul kiküldeni,* ki egyszersmind épen e tárgyra vonatkozólag szintén megbizatott, hogy a nevezett helyettes alispán ellen felterjesztett ezen újabbi panaszokat is megvizsgálja, elintézze s eljárásának eredményéről a honvédelmi bizottmányt értesítse.*
Kossuth intézkedéseit ebben a tárgyban l. előbb, 257. sz. alatt, 453. s köv. l.
Nagy József két jelentését febr. 27-éről l. OHB 1849: 2714. sz. alatt.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítéseivel.
O. Lt. OHB 1849: 2354.
Mellette a fenti első két bekezdést megismétlő rendelet fogalmazványa Nagy Józsefhez a panaszok megvizsgálására.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem