b) Hosszu László alkapitány főkapitányi megbizatása:

Teljes szövegű keresés

b) Hosszu László alkapitány főkapitányi megbizatása:
Gróf Teleki Sándor Kővár-vidéki főkapitány több hetek óta a felső erdélyi seregnél lévén, s őt a fővezér ott hasznos szolgálatainál fogva továbbra is megtartani akarván, Kővár vidéke, miután Hosszu László is kapitányi hivataláról lemondott, s az ideiglenes főkapitányságot sem vállalván el, kormány nélkül van.
Hogy ezen állapotnak mind magára Kővár vidékére, mind általában ügyünkre nézve mennyire káros következményei vagyhatók, megértendi ön az ide mássában mellékelt hiteles jelentésből.*
Az iktatókönyv szerint Buda Sándor képviselő küldött jelentést a Kővár-vidéki zavarokról, ezt továbbította Kossuth.
A baj csírájában kell, hogy elfojtassék. E czélnak elérése tekintetéből Önt ezennel Kővár vidéke helyettes főkapitányává nevezvén ki, biztosan hiszem, hogy hazafiúi lelkessége szerént azt elfogadva, semmit nem hagyand megkísértetlenül, mi Kővárban a rendnek és békének fentartása és biztosítása megkívánnak.
A fennebb említett jelentésből arról lévén értesítve, hogy a tisztviselők közül vannak többen, kik a kitörésre hajlandó oláh elem nyugtalankodásait szitogatják.
Ezekre nézve különösen utasításul adom Önnek, s illetőleg felhatalmazom hogy a fennebbi előadás valósága életében rögtön intézkedjék, miszerint a tisztviselői hatáskör olly férfiak kezében legyen, kiknek hazafiúi becsületességében s jellemük tisztaságában bizhatunk.
Általában teendőire nézve teljhatalmú országos biztos Csányi László úrtól veend Ön bővebb utasítást.
Kővárnak ezen jelentésből kitűnő állapotát azonban olly sürgősnek tartottam, miszerént a nélkül, hogy említett országos biztos urat hívtam volna fel intézkedésre, szükségesnek tartottam Önt a szükséges intézkedésekel egyenesen megbizni.
Tettem pedig ezt azért, mivel Kővárnak békében és rendben tartására Nagybányának, hol az álladalomnak roppant vagyona van, közelsége miatt is igen fontos pont.
És azért nem mulaszthatom el Önt bizalomteljesen arra hívni fel, hogy Kővárnak fennebb érdeklett jelenlegi helyzetét hazafiúi lelkességgel fel karolva, a rendet, és békét, minden erélyességgel fentartani, s azon vidék népének jó szellemét ügyünknek biztosítani szíveskedjék.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 1283.
Hossza febr. 8-án terjedelmes jelentésben sorolta fel azokat az okokat, amelyek miatt a megbizatást nem vállalhatja el. Kossuth ebből kifolyó további intézkedéseit l. OHB 1849: 2011. sz. alatt, e kötetben a febr. 22-i intézkedések között.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem