f) Lázár tábornoknak a Simunich ellen foganatosítandó intézkedésekről:

Teljes szövegű keresés

f) Lázár tábornoknak a Simunich ellen foganatosítandó intézkedésekről:
Balogh János kormánybiztos azon jelentést tevé, miszerint Trencsén megyében csak annyi erőt hagyva hátra, mennyi a passusok megőrzésére szükséges, a többi nélkülözhető erőt úgy mint: a 17-ik honvéd zászlóaljat Doszler féle századdal egyesülten, a Benyiczky féle, még nem egészen alakult zászlóalj egy századát néhány Gyulai vitézekkel egyesülten, 4 honvéd és 5 selmeczi jól felszerelt álgyúkkal, Querlond őrnagy vezérlete alatt Galgócz felé indította, midőn azon hírt vevé, hogy Simonics szálláscsinálói már Vágújhelyen vannak, hogy az ellenség Galgócznál a hídat leégette, s hogy másrészről Simonics Nyitrának vonul, és hogy a fősereg Komáromig veretett vissza, stb. *
Balogh János trencséni kormánybiztos jelentését kiadta Steier L.: A tót kérdés, II. k. 261. s köv. l.
Balogh János tehát a Galgócz felé vonuló erőt megállítá, míg a dolgok állásáról biztos adatai nem lesznek.
Ezen jelentés nyomán arra kérem Tábornok urat, tessék az iránt intézkedni, merre, s hová menjen Querlond?
Véleményem az volna, hogy Guyon seregével egyesülten, Nyitra táján állomásozna, jobb szárnyát Galgóczig Leopoldvárára támasztva, s az ellenség mozdulatait szemmel tartva, kisebb csapatait pedig a lehetségig meg is kergetve, miben Lipótvári excursiókkal is segíttethetnék, ha hogy pedig nagy erő nyomná, Érsekújvár felől Komáromnak vonulhatna,; honnan elibe lehetne akkor majd néhány ezeret küldeni, melly őt felvegye.
Minden esetre kérem Tábornok urat kémek, czirkálók által úgy intézkedni, hogy az ellenség mozdulatairól biztos tudomásunk legyen a balparton. Tábornok ur értesítését a honvédelmi bizottmány szinte elvárván.
Ered. fogalm. O. L.t. OHB 1848: 6600.
Mellette Balogh János jelentése, hátlapján Kossuth részletes, s. k. utasítása a válaszra, valamint utasítás fogalmazványa a pénzügyminisztériumhoz Balogh néhány intézkedésének jóváhagyására. Balogh jelentéséből egy részlet megjelent a Közlöny dec. 27-i számában.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem