e) Válasz Batthyány Kázmér dec. 20-i jelentésére:

Teljes szövegű keresés

e) Válasz Batthyány Kázmér dec. 20-i jelentésére:
Batthyány dec. 20.-án jelentette, hogy a Zanini-ezred 8 százada másnap elindul Pest felé, egy szersmind beszámolt az Eszéken maradt erők nagyságáról s az ellenség Eszék elleni készülődéseiről. Jellemezte a Zanini-ezred tisztikarát és jelentette, hogy az állítólag Eszéken lévő fegyverkészletek legendája a régi rendszer katonai bürokráciájának hibájából keletkezett, a valóságban nincsenek már készleletek. Kossuth válasza:
Főispán s orsz. kormánybiztos urnak folyó hó 20-áról kelt levelére sietek következőkben válaszolni:
A kormány pro momento a Zanini ezrednek Pestre való felküldését elégli. – Az ezred vezetője, Venturini Lajos századosnak őrnaggyá való kinevezése iránt a kormány már gondoskodott, a többi tisztek kinevezése iránt a javaslat nem lévén birtokunkban, ez akkorára halasztatik, ha az ezred ide Pestre megérkezik, midőn a szükséges kineveztetések egyetértőleg Venturini őrnaggyal meg fognak történni.
Legyem szíves főispán ur a Vasa gyalogságnál teendő előléptetések végett a javaslatot megtenni, úgy arról is értesíteni, vannak-e a tisztek, vagy altisztek között, kik előléptethetnének.
Kormánybiztos urnak eszékeni személyes ott maradását helyeslem s annak szükségét átlátom, arra azonban kérem kormánybiztos urat, hogy miután Perczel tábornok a drávai positiojából felfelé vonul, legyen szíves a Dráván inneni eseményeket is figyelemmel kísérni, zászlóaljait pedig folytonosan gyakoroltatni.
A fegyverek iránti felvilágosítást kormány biztos urnak sajnálattal bár, de köszönettel vettem. – Nem bosszantó állapot-e az, hogy a várbeli lőszer felügyelő illy borzasztó czopfos hazugságot referál nyilvánosan?
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1848: 6360.
Mellette Batthyány Kázmér szóbanforgó jelentése.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem