b) Almássy hevesi kormánybiztosnak vadász fegyverek szerzéséről:

Teljes szövegű keresés

b) Almássy hevesi kormánybiztosnak vadász fegyverek szerzéséről:
A honvédelmi bizottmány a haza jelen vészes perczeiben több rendű szabad vadász csapatoknak alakítását tűzvén ki feladatul, – ezeket vonott csövű vadász puskával óhajtja felfegyverezni. Minthogy pedig a honvédelmi bizottmány legközelebb arról értesült, miként Gyöngyös városában az Orczy családnak családi fegyvertárában több vadász lőfegyverei vagynak, annálfogva megkeresem Önt, szíveskedjék az illetőket rábírni és kieszközölni, hogy ezen fegyvereket azonnali kárpótlás mellett a kormánynak adják át. – Az átadás megtörténte után tessék kormánybiztos urnak mind a fegyvereket mind pedig az árjegyzéket ide küldeni, – s a kormány nem fog késni a kívánt öszveget az illetőknek azonnal utalványozni. A dolog mibenlétéről magamat haladék nélkül értesítetni kérem.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1848: 6382.
Almássy dec. 25-én válaszolt Kossuth dec. 20.-i * és dec. 22-i utasításaira:
Kossuth dec. 20-i utasítását l. előbb, 424/a sz. alatt, 823. l.
Tegnap este vettem Elnök Urnak December 20-án 5803 sz. – később a múlt éjfélkor December 22-én 6382. sz. alatt költ levelét. Azok következtében:
Lenkey Károly őrnagy ur, a hevesi lovas csapat eddigi fő parancsnoka már F üzesabonyból megindulván, magát Elnök Urnak be fogja mutatni, távollétében a már alakított, de kard hiányában kellőleg fel nem fegyverzett hevesi lovas csapat 4 zászló alja közül mindegyiket a maga Őrnagya fogja vezérelni, mert Tamásy a magyar nyelvben és egyéb tulajdonaiban sokkal gyengébb, mint sem hogy az egész csapatot népszerűleg vezetni, s annak egységét feltartani, lelkesedését éleszteni képes volna. Ez okból, ha Lenkey eszéki dandár parancsnokká neveztetne, ő helyette a hevesi lovas csapathoz olly egyént kérek főparancsnokká minél előbb kineveztetni, ki elegendő hadi tudománya és szigorúsága mellett a magyar nyelvet tökéletesen bírná és a hevesi lovascsapat embereit mind inkább gyarapítaná.
Az Orczy család lőfegyverei, mellyek hadban csak valamennyire használhatók is, Heves megye által már az előtt kölcsönre beszedettek, s most azok részint a miskolczi táborban lévő egri és gyöngyösi lövészeknél, részint a pisztolyok a hevesi lovascsapat embereinél vannak kiosztva. Igy azokat fel nem küldhetem.
Az előbb Egerben volt horvát foglyok jelenleg Gyöngyösön tartatnak.
A mi guerilla csapat alakítását illeti, ez iránt pár nap múlva mindent, a mit lehet el fogok követni, azonban addig, míg azt állítani lehetne, jó lenne a Mesterházy őrnaggyal Verbászon lévő s tökéletesen felszerelt mezőtúri 75 lovast guerillakép használni s felparancsolni.
A hevesi több mint 1100 főből álló lovas csapat folyó hó 26-án indul Miskolczra.
Kossuth a jelentés hátlapjára vezette rá sajátkezűleg utasításait és átküldte az aktát a hadügyminisztériumba intézkedés végett:
Nádossy ezredes ur a hevessi lovas ezred vezényletére proponáljon rögtön valami jó, testestül lelkestül magyar lovas főtisztet, kinek ezen lovas sereg vezényletében néhány heten át kimutatandó buzgalmát a kormány kellőleg méltányolandja.
Lenkey őrnagy alezredessé s eszéki dandárparancsnokká azonnal kinevezendő.
Pest, Dec. 25. 1848.
Kossuth Lajos
elnök
Eredeti. O. Lt. Hadügymin. 1848: D 331(878. rakt. sz.) 12551/3651.
6612. sz. a. iktatva az OHB-nál.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem