b) A Duna balpartján lévő erők átszállításáról:

Teljes szövegű keresés

b) A Duna balpartján lévő erők átszállításáról:
Csányi László országos biztos urnak!
Az Isten szerelmére, hát mit akart a balparton azon tömérdek katona, hogy Guyon seregén kívül még Komáromba sem fér! – és mit szaladt ellenség nélkül egész Komáromig, holott ha szaladása előtt compact erővel, nem pedig egy detachirozott csapattal támadta volna meg Nagyszombatnál az ellenséget, megehették volna, hiszen az mindig szembetűnő világos volt, hogy a balparton vagy éppen nem, vagy nem ollyan könnyen jöhet Pest felé, s ha mégis jöhet Pest felé, s ha mégis jönne, akkorra bizon vetünk ellene sereget, ő a balparton csak erőnket oszlatja, míg szegény Görgeynek parányi, de rettenthetetlen seregével kell küzdenie.
Azért hát menjen Országos biztos ur Görgeyhez, s mondja meg neki, hogy én tökélletes bizalommal lévén iránta, stratégiai tervekbe nem avatkozom, de az Istenért is kérem, concentrálja erejét a lehetségig, s támadjon egy ponton, ha támad concentrált erővel, győzni fog, mit és mennyit vonjon a balpartról magához, ő tudja, de hiszen azt mondja Ön, annyi a nép Komáromban, hogy nem is fér – s még az udvari járásba szállásolták ki! – Ott vesztegel a sok nép, míg szegény Görgey küzd, mint az oroszlán.
Igénytelen nézetem: Guyon a Vág balpartján menjen Nyitra felé, vigyázzon Lipótvárra s hogy felvegye Querlond seregét Trencsinből, – ha nyomják, előtte az út Komáromba; nem hiszem, hogy Guyon és Komárom közé merje magát vetni az ellenség. Komáromban az ottani Besatzungon felül ne hagyjanak többet 3000 embernél, azt is a gyengébbet, de egy kis czirkáló cavalleriát; a többit húzza kérem, az Istenért, Győrhöz, Perczel már útban lesz eddig. Pápa felé instradiroztam. A mint Görgey mostani seregével a balparti erő rész és Perczel egyesülnek, akkor támadni kell, támadni egész erővel ha a jobb parton egy nagy ütközetben győzünk, higye el, mindenütt győztünk.
Concentrálni az erőt minden áron.
Pest. Dec. 20.
Kossuth Lajos.
Most veszem második levelét, * a munitiót a mint kívánja, küldöm azonnal – de hová? Komáromba-e vagy Győrré?
Dec. 17–22 között Csányinak sajnos egyetlen Kossuthhoz intézett levele sem ismeretes.
Az Istenért, tartsák jól a sereget. Ne küldjek-e ködmönöket?
Egy remorqueurt küldök fel Komáromba sereget vinni Gönyűig.
Keltse fel a népet – az ellenség háta mögére – pusztító Völker Krieg! Én mindent elkövetek. De Győrt tartsák, míg Perczel megérkezik.
Jó kémeket Sopron és Kőszeg felé és Perczelnek futárt futár után.
Kívül: Komáromban vagy Győrött s ha itt sem volna, Görgey tábornok ur bontsa fel a levelet.
S. k. eredeti. O. Lt. Csányi-iratok 1276. rakt. sz.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem