a) Intézkedések az erők összpontosítására és a védelem megszervezésére:

Teljes szövegű keresés

a) Intézkedések az erők összpontosítására és a védelem megszervezésére:
Tisztelt Barátom!
A mi megtörtént, megtörtént. El a multtal. Előre nézzünk.
Feladat: concentrálni az erőt, hogy Görgey tartsa magát, – csak 8–10 napig bár; az alatt gyül a reserve sereg, mintegy 15 ezer ember – és felköltjük hangya módra a guerilla hadat.
Lázár tábornok menjen a balparton commandirozni. Ott csak annyi erő kell, a mennyi védőleg positióról positióra megállhason s Komáromra támaszkodva, legrosszabb esetben, magát a várba vetve menthesse meg. A balparton nem fognak ollyan igen hamar előre mehetni, sok az akadály, s ha egy éjjel hó esik, végök van, s nem bolondok Komáromot hát mögött hagyni, ott csak oszlatni akarják erőnket. Jobb parton dől el a dolog, vagy úgy, hogy megverik Görgeyt, vagy úgy, hogy őt is csak foglalatoskodtatják és Szombathelynek jő be a dereka. Azért hát concentrálni az erőt, a mennyire lehet. Adjon a jobbpartra Ön a mit csak nélkülözhet. Mennyi erejök van a balparton?
Gondoskodott-e, hogy Görgeynek pénze legyen, hogy munitiója legyen gondoskodjék, ha másként nem, Komáromból, s írjanak, innen kipótoljuk; Komáromba a 37. batallion számára holnap megyen fegyver 800 és ruha.
Organisáljon Ön Komáromból népfelkelést és guerilla csapatokat. Ez utóbbiaktól nem kell a pénzt kímélleni. Vadászokat minél többet. Intézkedjék, hogy a Párkánytóli vasút töltésén hidak etc. elrontassanak, nehogy ágyukat transportáljanak rajta.
Lipótvárban kár vesztegelni az oda vetett batallionnak, én kivonnám, s hátában oldalt nyugtalanítanám vele – legalább kitörésekkel az ellenséget. Annyit mindenesetre tegyen Ön, hogy ha az ellenség Lipótvárt elhagyva, bellebb vonulna (mert nehezen fog ostromolni most), ne maradjon veszteg hátra, hanem jöjjön előre. Querlondt Trencsinből parancsolja le ön magához minden esetre.
Fejtsünk ki minden energiát, miszerint elmondhassuk halálunk óráján is »hazám! leróttam mind, a mivel neked tartozám.«
Most veszem észre, hogy csupa Önnel írtam. Áldjon meg az Isten tisztelt Barátom
hived
Kossuth
A lap szélén: Komáromba küldök holnap vagy 100 tüzért. *
Az erre vonatkozó intézkedést l. alább, 485/a. sz. alatt, 820. l.
Kívül: Ha országos kormánybiztos ur Komáromba nem volna, kéretik a Várparancsnok ur, szíveskedjék ezen levelet azonnal Szerdahelyre biztos kéz által utánna küldeni.
S. k. eredeti. O. Lt. Csányi-iratok 1276. rakt. sz.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem