b) Jakabffy Kristóf krassómegyei alispánnak az ujoncozásról:

Teljes szövegű keresés

b) Jakabffy Kristóf krassómegyei alispánnak az ujoncozásról:
Gyürki Pál főispán és kormánybiztos ur folyó hó 8-áról kelt hivatalos jelentésében előterjesztvén a megye állapotát, mellékelte ezen utasitást, melly szerint az ujjonczok kiállítását rendelte el. Mire nézve örömmel vett ugyan a bizottmány arról tudomást, hogy az ujjonczok toborzás utjáni kiállítása eddig elé akadályokra nem talált, mindazon által ezennel meghagyatik Első alispán urnak, hogy ha az ujoncz kiállítás körül a különféle ajku s nemzetiségü népnek taláni ellenszenve mutatkoznék, mellynek következtében zavaroktól lehetne tartani, a kiállítást azonnal további rendelettel abba hagyassa.
Jelenti továbbá főispán ur azt is, hogy az ottani kincstári tisztek az uj rendszer iránt sympathiával nem viseltetnek, bár ellenükben bujtogatást s általában ellenszenvüknek tettlegességét ki nem nyomozhatta.
Ezekre nézve utasittatik alispán ur, hogy ha emlitett kincstári tisztek elégedetlensége ujabban is mutatkoznék, az illyeneknek neveit megtudni s irányukban okadatos jelentést tenni szíveskedjék a végett, hogy az országos honvédelmi bizottmány intézkedhessek.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1848: 1059.
Közli S. Dragomir i. m. III. k. 71. l.
Mellette: Gyürky főispán okt. 8-i Batthyányhoz címzett jelentése és Gyürky okt. 6-i toborzási utasítása.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem