a) Vay Miklós erdélyi kormánybiztosnak a Puchner elleni rendszabályokról:

Teljes szövegű keresés

a) Vay Miklós erdélyi kormánybiztosnak a Puchner elleni rendszabályokról:
Azon hir szárnyalván a fővárosban, mikép Puchner erdélyi katonai főparancsnok a székely határőri katonaságot le fegyverezni szándékozik, sőt a törzs tiszteket e szándokának tettlegesitésére már el is küldötte.*
Az intézkedés a fogalmazványhoz mellékelt névtelen bejelentésen alapszik.
Az országos honvédelmi bizottmány mai napról bocsátott rendeletében Puchner altábornagyot, ha ezt tenni szándoka csakugyan lett volna, eltiltotta, erről a végett értesítvén Excellentiádat, hogy a reá ruházott teljhatalomnál fogva, az emlitett lefegyverzés tettlegesitését minden módon megakadályozni méltóztassék.*
Az OHB a hadügyminisztériumnak írt át a Puchernek adandó utasítások ügyében. (V. ö. O. Lt. OHB 1848: 1096. sz.)
Értesült továbbá a bizottmány arról is, mikép a Ministerelnökség áltat az ottani főpostaigazgatósághoz bocsátott azon rendeletnek, hogy a szebeni fő hadi parancsnokságtól Bécsbe intézett levelek a kormány részére letartóztassanak, nem csak elég nem tétetik, sőt a posta igazgató a Bécsbe intézett leveleknek oda elküldésével nyilván kérkedik.
Minél fogva akár valósulnának a fenébb elsoroltak, akár nem, az országos honvédelmi bizottmány ezennel oda utasitja Excellentiádat, miszerint tudomást szerezvén magának Excellentiád arról, mi eredménye lett a báró Perényi Sigmond főispán s volt országos biztos urnak a Gubernátorhoz a kincstári tiszteknek az alkotmányra felesketése tárgyában intézett megkeresésének?* ha a kincstári tisztek még felesketve nem volnának, azokat az alkotmányra rögtön felesketni, s ha ezt tenni ne talán valamellyik vonakodnék, azt hivatalától azonnal elmozditani, az igazgatást ideiglenesen a törvény és alkotmányhoz hü egyénre bizni, a kinevezendőkre nézve előterjesztést tenni, s általában szokott erélyességével mindent elkövetni méltóztassék, hogy az administratio ezen ága törvény és alkotmányhoz hü egyének kezeiben legyen.
Perényi Zsigmond báró még 1848 tavaszán és nyarán, az unió kimondása és végrehajtása idején volt erdélyi országos biztos; a szóbanforgó rendeletet akkor adta ki.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1848: 1058.
Ered. tiszt. O. Lt. Vay Miklós k. biztosi iratai 1313. rakt. sz.
Mellette: Az OHB Puchnernek okt. 14-én a fenti értelemben. – Névtelen feljelentő az OHB-nak Nagyszebenből 1848. okt. 1-én. – Mészáros hadügyminiszter rendeletének másolata Pirethez.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem