e) Batthyány Kázmér kormánybiztosnak:

Teljes szövegű keresés

e) Batthyány Kázmér kormánybiztosnak:
Batthyány okt. 11-i kelettel hosszú jelentésben számolt be az OHB-nak tevékenységéről. Beszámolójának lényege az, hogy az OHB okt. 9-i utasítását nem követheti,* mivel a délvidéki szerb betörés nem valósult meg; seregével tehát nem vonul le Bács megyébe hanem Baranyában marad, mivel Bunyik báni biztos a Dráván túl támadásra szervezi a horvátokat és az eszéki várőrség magatartása is aggodalomra ad okot. Az OHB válasza:
Az okt. 8-i utasításban Batthyány utasítást kapott, hogy seregével gőzösön vonuljon Apatinra. (V. ö. előbb, 73. sz. alatt, 131. l.).
Főispán urnak folyó hó 11-kéről kelt levelére siet az országos honvédelmi bizottmány következőkben válaszolni:
1-ső. Főispán urnak buzgó eljárásáért, erélyes működéséért, valamint eddig is tanusitott buzgó hazafiságáért az országos honvédelmi bizottmány szíves köszönetét és elismerését ezennel nyilvánitja.
2-or. Oda utasittatik főispán ur, miszerint mozgó seregét Bácskában ne indítsa, hanem müködjék seregével a Dráva mentében, hol az ellenség által több helyen czélzott betörésének megakadályozására hasznosabb szolgálatot tehet. De terjessze ki figyelmét egészen Kanizsáig, ott Nugent alkalmatlankodik, felülről pedig Jellasich (ki már Bécs alatt van Auersperg 10,000 emberével egyesülve) leküldött mintegy 10,000 ember rendezetlen sereget Sopronnak,* ez már Vasban van, mozdulatait az ide rekesztett jelentés mutatja,* tessék figyelmét erre is kiterjeszteni.
V. ö. 143. l. 2. jegyzet.
Az OHB-hoz számos jelentés futott be ezekben a napokban a Theodorovics-féle sereg vonulásáról. Nem tudni, hogy melyiket mellékelték a Batthyánynak küldött utasításhoz.
3-or. Értesülvén a bizottmány, miként Baranyában nem minden ember teljesiti a haza irányában tartozó kötelességet és találkoznak egyének, mint egy szolgabiróról is tudatik, kik a hazának nem csak szolgálatott nem tett, hanem Jelasich futárjának előfogatot adni, s eként az ellenségnek segéd kezeket nyujtani merészelt, mihez képest meghagyatik főispán urnak, miszerint az orsz. honv. bizottmány ezen tisztviselőnek hivatalától felfüggesztésével meg nem elégedvén, várja, hogy főispán ur az érintett szolgabiró ellen a legszigorúbb vizsgálatot elrendelje.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1848: 1029.
Mellette Batthyány okt. 11-i jelentése.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem