d) Hunkár Antal kormánybiztosnak:

Teljes szövegű keresés

d) Hunkár Antal kormánybiztosnak:
Hunkár Pápáról, okt. 12-éről keltezett jelentésében beszámolt Jellacsics seregeinek vonulásáról és saját tevékenységéről. Többek között jelentette, hogy elfogott »303 előfogatra kényszerített horvát volt jobbágyokat, 337 lovat és 137 szekeret« s jelenti, hogy Győrbe küldte őket. Az OHB válasza:
Közelebb vett tudósitásából értesült a honvédelmi bizottmány, miképen Ön elkobzott nagyobb számú szekért további rendelésig Győrbe küldött légyen.
Azonban Jellasich táborának egy része Sopronyból Vas felé irányozván utját, szükséges, hogy haladása mielőbb gátoltassék, az ellenség körülvetéssék és megsemmísítessék; e czélnak gyorsabb elérésére, a szállító eszközök szaporitása és így a fenemlített szekerek is megkívántatnak.
Ennél fogva Önt ezennel utaljuk, hogy azon szekereket haladéktalanul visszarendelje, és ha táborában szállításokra szükségesek nem volnának, azokat akár Perczel Mór ezredes, akár Vidos J. őrnagynak czélszerü használhatás végett részben vagy egészben megküldje; a hadműveletek egysége miatt a fennevezett urakkal a levelezés szakadatlanul fen lévén tartandó.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1848: 1028.
Mellette: Hunkár okt. 12-i jelentése; Az OHB utasítása Győr megyének a fenti értelemben; Rosos veszprémi alispán két okt. 12-i jelentése Hunkárhoz; Az OHB megküldi Perczelnek és Vidosnak Hunkár jelentését.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem