A »Magyar Ujság« szerkesztőjének

Teljes szövegű keresés

A »Magyar Ujság« szerkesztőjének
Turin, 1867. junius 27.
Szerkesztő úr! *
* A képviselőház junius hó 17-iki ülésében Tisza Kálmán indítványt tett, mondaná ki a Ház, hogy elvárja, mikép a miniszterium az 1848–49-iki honvédek, azok özvegyei és árvái ellátására vonatkozólag még ez évben törvényjavaslatot terjeszszen a Ház elé, s jelentse ki előre is, hogy az e czélra szükségelt anyagi eszközöket az ország vagyonához képest készségesen meg fogja ajánlani.
Az indítvány junius 21-én tárgyaltatott, mely alkalommal Papp Zsigmond nemzetiségi izű beszédet mondott és hivatkozott Kossuth egy állítólagos proclamatiójára, mire Kossuth a »Magyar Ujság«-ban a fenti nyilatkozattal felelt. K. F.
Olvastam a »M. U.« 68-ik száma országgyűlési tudósításaiban, hogy a képviselőház junius 21-iki ülésében a honvédügy feletti vitatások folyamában Pap Zsigmond képviselő ezeket mondotta:
»1848-ban egy proclamatióban Kossuth azt irta: »ha ti oláhok nem fogtok engedelmeskedni és ha a fegyvert nyolcz nap alatt le nem teszitek, mint egy isten van az égben oly igaz, hogy – mint a vihar elsepri a gazt, úgy én titeket kiirtalak.«
Sokat rágalmaztak, sok dolgot fogtak reám életemben, sok holmit költöttek nevemben és felőlem. Nem igen szoktam vele törődni. De a mit P. Zs. úr az ország képviselői előtt reám fogott, azt nem szabad hallgatással tűrnöm, mert annak személyemen messze túlvágó hordereje van. Olajat önthet a fajellenségeskedés hamvadó tüzére. Pedig elég átok fekszik szegény hazánkon, ez egyet legalább nem kellene provokálni.
Kötelességemnek tartom tehát kinyilatkoztatni: hogy P. Zs. képviselő úr nem jól van értesítve. Idézett állítása nem igaz. Én olyas proclamatiót soha sem irtam.
Kérem Szerkesztő urat, legyen szives e nyilatkozatomnak lapjában helyet adni.
Fogadja stb.
Kossuth Lajos.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem