Borfajok.

Teljes szövegű keresés

Borfajok.
Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye borait a három borvidék szerint csoportosíthatjuk, ezek között mint legnagyobb borvidéké, első helyre kerül az alföldi homoki szőlők bora. Elmultak már azok az idők, a mikor a homoki borokról általában a lekicsinylés hangján lehetett beszélni, mert az újabb homoki kultúra megválogatott fajtáiból gondos kezelés mellett szűrt borok komoly versenytársai a hegyi boroknak. A mi a fehér borokat illeti, nem a jobb fekvésű hegyiszőlők kiváló borait, hanem a termelés zömét alkotó úgynevezett asztali borokat értve, bátran állíthatjuk, hogy keresettebbek és könnyebben értékesíthetők a homoki borok, mint az ugyanilyen hegyiborok, s ha az alább található elemzési adatokat szemléljük, a borok összetételében sem találunk különös szélsőségeket. A homoki vörös borok pedig a szőlőfajták helyes megválasztása mellett akárhány hegyi vörösborral méltán versenyeznek, mint pl. a szőlősgyáli merlot borok, melyek Francziaország világhírű vörösboraival is vetekednek. A hegyi fehér borok között a budaörsi, zsámbéki, váczi, csömöri, szadai borok legtöbbje jó asztali bor s egyes fajták után igen jó pecsenye-bor is. A vörösbor-termelés általában véve a hegyiszőlőkben gyenge, s jóformán csak a buda-sashegyi borvidékre szoritkozik. Az alábbi táblázatban láthatjuk néhány hegyi és homoki bornak elemzési adatait, Kramszky Lajos fővegyész elemzése után:
Év
A bor termőhelye és faja
Szesztartalom térfogat százalékban
100 cm3-ben gram
Összes sav borkősavb.
Vonatanyag
Hamu
 
Homoki borok:
 
 
 
 
1901.
csengődi rizling
13.86
0.55
1.97
0.16
1901.
kiskunfélegyházai
9.15
0.67
1.78
0.16
1901.
szabadszállási rizling
10.62
0.56
1.68
0.15
1901.
szabadszállási kadarka
11.15
0.61
1.79
0.14
1902.
dunaharaszti cabernet, vörös
8.40
0.67
2.06
0.18
1902.
tiszaugi burgundi vörös
11.41
0.58
2.30
0.20
1903.
nagykőrösi
11.11
0.82
2.22
0.14
1903.
czeglédi
11.09
0.62
2.05
0.21
1903.
csengődi vörös
11.71
0.54
2.17
0.25
1904.
szabadszállási kadarka
11.86
0.94
2.60
0.18
1906.
pusztaszentimrei rizling
11.32
0.44
1.90
0.20
1906.
soltvadkert
9.15
0.58
2.08
0.19
1906.
tápiógyörgyei vörös
12.64
0.53
2.90
0.31
 
Hegyi borok:
 
 
 
 
1902.
budaőrsi
11.54
0.53
1.89
0.15
1903.
budaőrsi
10.21
0.57
2.15
0.15
1903.
zsábéki
11.16
0.62
2.22
0.16
1903.
veresegyházai
12.40
0.59
1.97
0.17
1903.
veresegyházai rizling
11.49
0.62
1.99
0.17
1904.
budaőrsi
10.61
0.59
2.05
0.15
1904.
zsámbéki rizling
11.72
0.61
2.51
0.18
1904.
zsámbéki muskotály
13.22
0.55
2.76
0.20
1904.
zsámbéki burgundi
10.79
0.58
2.51
0.16
1905.
zsámbéki rizling
11.47
0.55
2.47
0.18
1905.
zsámbéki mézes
11.05
0.44
2.21
0.22
1905.
zsámbéki muskotály
13.44
0.49
2.56
0.24
1905.
zsámbéki burgundi
11.32
0.48
2.60
0.22
1906.
zsámbéki rizling
9.48
0.57
0.23
0.20
1906.
zsámbéki mézes
12.23
0.40
3.10
0.33
 

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem