63 1945. január 5. Mihail Lacatusu tábornok 118. számú harcparancsa a román 19. gyaloghadosztály hadinaplójából.

Teljes szövegű keresés

6963
1945. január 5.
Mihail Lacatusu tábornok 118. számú harcparancsa a román 19. gyaloghadosztály hadinaplójából.
19. gyaloghadosztály
Parancsnokság, Józsefváros
Vezérkar 3. iroda
1945. január 5. 19 óra
 
Nr. 15.414
118. HARCPARANCS
1. Az ellenség szervezett ellenállást fejt ki az épületekben.
2. Ezen ellenállás letörése érdekében az alábbi intézkedéseket kell foganatosítani:
a) Meghatározott utcákon, azt követően, hogy a csoport parancsnoka biztonságos helyről alaposan megfigyelte az ellenséges állásokat, járőröket kell kiküldeni, melyek nagy bátorsággal és ügyességgel eljárva, házról házra haladnak.
b) A tökéletesen álcázott, közelharcra gránátokkal stb. felfegyverzett felderítők meghatározott sávokban és utcákon előre meghatározott célok felé haladnak.
c) Ezen járőrök támogatására azonnal működésbe lép a csoport golyószórója, az aknavetők és főleg a páncéltörők, esetleg az e célból előretolt ágyúk.
d) Amikor a járőrök folyamatos és erős ellenállási vonalba ütköznek, pontosan határozzák meg az állásokat, amelyekre közvetlen irányzású lövéseket kell leadni:
— páncéltörő fegyverekkel,
— ágyúkkal,
— gránátokkal és esetleg sorozatlövő fegyverrel,
— tüzérségi és aknavető-össztűzzel az épülettömbök legalsó szintjére (annak függvényében, hogy az állások mennyire jelentősek).
Miután az állásokat semlegesítették, a csoportok gránátokat és szuronyt használva rávetik magukat [az ellenségre].
e) Az előretolt páncéltörők, aknavetők és ágyúk elhelyezkedésüket állandóan változtatva álcázott, biztonságot nyújtó fedezékekből lőnek, hogy az ellenség fel ne fedezze és meg ne semmisítse azokat.
f) A veszteségek elkerülése érdekében a zöm fedezékek mögött és álcázva halad előre azt követően, hogy a járőrök egy épületcsoportot elfoglaltak.
g) A járőrök parancsnokait és valamennyi tagját a legbátrabbak közül kell kiválasztani, és sikeres akció végrehajtása után az egység előtti dicsérettel és kitüntetésre való felterjesztéssel kell őket tovább bátorítani.
h) A szakasz-, század- és zászlóaljparancsnokok közelről figyelik a járőrök tevékenységét, és azonnal tűzzel, sőt tartalék csapatokkal is beavatkoznak abban az esetben, ha azok az ellenség csapdájába esnének, vagy akkor, ha a harc folytatása érdekében szükségét érzik a tartalék bevetésének.
3. Michailescu és Danubianu ezredes fogja részletesen kidolgozni és alkalmazni a lakott területen belüli harceljárást, biztosítsítandó a lendületes előrenyomulást és a veszteségek elkerülését.
4. F. év I. 6-án Michailescu ezredes csoportosítása folytatja a támadást a 117. harcparancs szerint, előbb a bal szárnnyal a „V” formájú épületeket támadja, e célból az épületekre irányítja az összes tűzfegyvert. Ezen épületek elfoglalása után minden tűzfegyvert a jobb oldali fedezékek ellen irányít, hogy áttörje azokat, és eljusson a vasútig.
5. A támadás ideje: kb. 9.30; a pontos támadási időt később közöljük.
19. gyaloghadosztály parancsnoka
M. Lacatusu tábornok
Parancs szerint: Sitaru százados, a 3., hadműveleti iroda főnöke
AMR Fond Divizia 19 Infanterie Dosar Nr. 62 31-32.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem