62 1945. január 5. Mihail Lacatusu tábornok 117. számú harcparancsa a román 19. gyaloghadosztály hadinaplójából.

Teljes szövegű keresés

62
1945. január 5.
Mihail Lacatusu tábornok 117. számú harcparancsa a román 19. gyaloghadosztály hadinaplójából.
19. gyaloghadosztály
Parancsnokság, Józsefváros
Vezérkar 3. iroda
1945. január 5. 8 óra
 
Nr. 15.411
117. HARCPARANCS
1. Az ellenség harcérintkezésben van csapatainkkal, s mindennemű fegyverrel védekezik.
2. A 19. gyaloghadosztály folytatja a támadást a 116. harcparancsnak megfelelően.
3. Michailescu ezredes csoportosítása, szoros kapcsolatban a szomszédokkal, folytatja a támadást, hogy minél előbb elérje a 116. harcparancs céljait.
4. A csoportosítás tartaléka kettős telefonkapcsolatot tart az állandóan a csoportparancsnok mellett álló kerékpáros és lovas futárokkal. A hadosztály tartaléka (96. gy.e.) szintén két lovas és egy kerékpáros hírvivőt tart a hadosztálynál, két lovas hírvivőt pedig Michailescu ezredes csoportosítása mellett. A tartalék állandó készenlétben áll, hogy Michailescu ezredes csoportosítását támogathassa annak sávjában és szárnyain.
5. A tüzérség: részt vesz az előkészítésben és a támadásban, ahogy ezt a részlettervben Danubianu ezredes meghatározta, miután előzőleg felvette a kapcsolatot a 7. hadtest tüzérparancsnokával.
6. A támadás 11 órakor, a Danubianu ezredes által meghatározandó tüzérségi előkészítés után.
7. Szigorú intézkedéseket kell hozni, hogy az elért vonalakat bármi áron megtartsák, és jól átgondolt tüzérségi, gyalogsági és páncéltörő-tűzterv létrehozásával, védművek emelésével és beavatkozásra kész tartalékcsapatokkal a lehető legkedvezőbb feltételek mellett tudjanak szembeszállni minden gyalogsági és harckocsitámadással.
8. F. év I. 4/5-e éjszaka aktív felderítőtevékenységet kell folytatni hadifoglyok ejtése és további épületek elfoglalása céljából. Ha az ellenség visszavonul, szoros harcérintkezésben kell vele maradni, és üldözni őt.
9. A 19. utászszázad hidat épít a vasút töltésén, folytatja a Mátyásföld—Budapest út javítását, az aknamentesítést, és részt vesz a háztömbök elfoglalásáért folytatott harcban.
19. gyaloghadosztály parancsnoka
M. Lacatusu tábornok
Parancs szerint: A. Sitaru százados, a 3., hadműveleti iroda főnöke
AMR Fond Divizia 19 Infanterie Dosar Nr. 62 30.
Román nyelvű eredeti irat fordírása.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem