64 1945. január 5. A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

7064
1945. január 5.
A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
Az éjszaka folyamán megérkezett a 7. hadtest 86. sz. harcparancsa, amely előírja:
— a 7. hadtest f. év I. 5-én 10 órakor újrakezdi a támadást, hogy a Kerekes[!] negyeden és a lóversenypályától nyugatra áthaladó vasutat elfoglalja, azután folytatja a támadást Budapest belseje felé,
— a 9. lovashadosztály folytatja a támadást, hogy elfoglalja a lóversenypálya nyugati részét és délnyugatra a parkot, egészen a vasútig, majd folytatja a támadást az előírt sávban egészen a Dunáig.
9 órakor az ellenség kb. egy német századdal ellentámadást indított a lóversenypályától délnyugatra fekvő park irányából, azon a ponton, ahol a 3. gd.-lov.e. és a szövetségesek közötti kapcsolat volt. Az ellentámadást az első vonal visszaverte.
11 órakor a hadosztály az egész arcvonalán támadást indít. Az ellenség heves tűzzel válaszolt a lóversenypályától délnyugatra fekvő park épületeiből, valamint északnyugat felől.
13 óráig az egységeknek jobbszárnyukkal sikerült bejutni a lóversenypályára kb. 100 méterre nyugatra az 59. földrajzi koordinátához viszonyítva, balszárnyukkal pedig elérték a 2352. négyzet közepét (a város térképe).
13 óra után a lóversenypálya tribünjeiről, a nyugatra elterülő park irányából és a 19. gyaloghadosztály sávjából jövő erős tűz miatt nem lehetett előrenyomulni. Az ellenség igen megerősítette a lóversenypálya nyugati részét, emiatt a lóversenypályán lehetetlen volt az előrenyomulás.
Veszteségek:
— halottak: 1 altiszt, 6 közlegény,
— sebesültek: 1 altiszt, 19 közlegény.
Hadifoglyok: 6 magyar fogoly.
Zsákmány: 2 db négycsövű légvédelmi gépágyú.
Az időjárás szép. Az utak járhatók.
AMR Fond Divizia 9 Cavalerie Dosar Nr. 11 249-250.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem