216 1945. február 8. A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

Teljes szövegű keresés

148216
1945. február 8.
A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.
IX. SS-hgy.hdt.
Az ellenség pergőtűzszerű tü. és av. tűzelőkészítés után a kora reggeli órákban új, erős gy. erőkkel (a 25. gd.-ho. azonosítva) nyugaton és délnyugaton támadásba kezdett. Az ellenségnek elkeseredett küzdelemben sikerült mindinkább ritkuló vonalainkat a Déli pályaudvar közepéig visszanyomnia. A Kis-Gellérthegyért még elkeseredett harc folyik. A Gellérthegy és a Vár közötti állásban található tü.-ünk közelharcban áll, ezért hiányzik a tü. támogatás. Az ellenséges támadásokat a többi szakaszon, ahol az ellenség élénkebb volt, mint az előző napokban, zömében elhárítottuk vagy elreteszeltük. Néhány betörési helyért még harc folyik. A katlan szétszakításának megakadályozása érdekében a Duna-part egyes részeinek biztosítását a leggyengébbre korlátoztuk, és így szilárdítottuk meg a nyugati arcvonalat.
A csapat éhesen és minden pihenés nélkül emberfeletti módon teljesít. Az ellátási helyzet a légi ellátás kimaradása miatt az utóbbi napokban mind kritikusabb. A kórházaknak már nincs befogadóképességük. Betörés esetén a súlyosan sebesülteket hátra kellett hagyni. Az orosz a polgári lakossággal az elfoglalt területeken embertelenül bánik. A honvédek részben átálltak, részben a saját csapatokat támadták hátba.
Megsemmisítettünk: 2 pct. á.-t, 2 gpu.-fészket, 1 megfigyelőállást.
HL mikrofilmtár 898/7213236-7213237.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem