215 1945. február 7. Dr. Kovács Buna Károly rendőrkapitány, a m. kir. rendőrség felügyelője rendeletére a Budapesten rekedt rendő…

Teljes szövegű keresés

215
1945. február 7.
Dr. Kovács Buna Károly rendőrkapitány, a m. kir. rendőrség felügyelője rendeletére a Budapesten rekedt rendőri erők helyzetének tisztázása céljából végrehajtott felderítésről jelent.88
88 A jelentésnek itt a m. kir. rendőrség Budapesten rekedt tagjainak sorsával foglalkozó részét közöljük.
M. kir. rendőrség felügyelőjének mosonmagyaróvári kikülönített törzse
Dr. Kovács Buna Károly m. kir. rendőrkapitány
JELENTÉS
Komárom, 1945. évi február hó 7-én
Jelentem, hogy a Vezérőrnagy Úrnak89 1945. január hó 25-én Dr. Farkas Elemér m. kir. rendőrkapitány által távbeszélőn leadott rendeletére a Komárom és Esztergom térségében elhelyezett m. kir. rendőrségi alakulatok részére végzendő felderítések és adatgyűjtések, valamint a Budapesten maradt m. kir. rendőrség helyzetének megállapítása végett 1945. február hó 6-án Horváth I. András m. kir. rendőrőrmesterrel útba indultam.
89 Hodosy Pál rendőr vezérőrnagy, a m. kir. rendőrség felügyelője.
[…]
Győrben a hírszerző, kémelhárító alakulattal (II. ker. parság.) az érintkezést felvettük, és azoktól a budapesti helyzetre vonatkozólag (egy Budapestről kijött nyilastól szerzett értesülésből) az alábbiakat tudtuk meg:
A X. kerületben Mávag területén erősebb csendőr és kisebb rendőr és nyilas osztagok még tartják magukat. A XIV. kerületben az északi P.U. térségében nagyobb csendőr és kisebb rendőr és nyilas osztagok tartják magukat. A Vecsési kiserdőben nagyobb rendőr, csendőr alakulatok állanak harcban, ezek helyzete válságos.
A kikérdezett hírhozó szerint a Hűvösvölgynek „Elmegyógyintézet” és Hárshegyi vonalán nagyobb rendőr és csendőr alakulatok harcolnak nyilasokkal együtt. A Jánoshegynek Cserkész parki részén szintén nagyobb rendőr és csendőr ellen-állás[!] észlelhető. Ezek az ellenállási fészkek és vonalak a Várban elhelyezett erőkkel részben összeköttetésben állnak, részben nem. Az ellenállásban fegyveresen nyilas párthoz tartozó nők is részt vesznek, a polgári lakosság kevésbé.
A hírhozó szerint a védelmi vonal Buda belső területén az Irgalmasok kórházától „Gülbaba” sírja, Városmajor, Déli vasút, Németvölgyi út, Sas-hegy, Lágymányos, majd a Vár és a Duna vonal mentén huzódik. A védelmi vonal 3 részre tagolható, erős vonalnak nyilvánítható a Vár, Déli pályaudvar környéke, Gellérthegy és Sas-hegy, középerősségű védő vonalnak a Duna vonala, barikádszerű védővonalnak a Rózsadomb, Németvölgyi út és a Lágymányos.
A bemondott hírek ellenőrzése és értékelése folyamatban van.
[…]
Dr. Kovács Buna Károly m. kir. rendőrkapitány
Horváth András m. kir. rendőrőrmester
HL M. kir. rendőrség országos felügyelője 1945/395/1.
Gépelt hiteles másolat

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem