217 1945. február 9. A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

Teljes szövegű keresés

217
1945. február 9.
A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.
IX. SS-hgy.hdt.
Az ellenség, fenntartva a szándékát, hogy az Erzsébet híd fő támadási irányban a katlant szétszakítsa, II. 9-én támadásait súllyal a nyugati és a délnyugati arcvonal ellen folytatta. Miközben szd.erejű támadásaival szemben az északi és az északnyugati arcvonalat még tartani tudtuk, addig a nyugati szakaszon a Déli pályaudvar területe, valamint több fontos háztömb kétségbeesett és elkeseredett harcok során elesett. A küzdelem, amely a tü. állások közepén tombol, eddig a hadtest teljes tü.-ének 50%-os kiesését eredményezte. Az ellenség a délnyugati szakaszon több páncélossal támogatva, fölényben lévő gy. erőkkel mély betörést erőszakolt ki, amit csak az esti órákban állítottunk meg. A Kis-Gellérthegy váltakozó harcokban elesett.
Az ellátást a hús kivételével II. 10-től feléltük. A lőszer az eddigi felhasználás mellett még 3-4 napra [elegendő]. A tü. teljes tűzerejének kiesésével legrövidebb időn belül számolni kell. A tü. zöme közelharcban áll.
A csapatok harci ereje a hetek óta tartó alultápláltság miatt elérte mélypontját.
HL mikrofilmtár 898/7213248.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem