197 1945. január 30. A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

Teljes szövegű keresés

197
1945. január 30.
A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.
A hadinaplónak
Titkos parancsnoki ügy
KIEGÉSZÍTÉS az 1945. 1. 30-i napi jelentéshez.
Balck-seregcsoport
IX. SS-hgy.hdt. (a hadtest I. 30-i rádiótávirata 22.15 órakor)
A harc a Várhegyért megkezdődött. Az ellenség folyamatos erősödést mutat gyalogságban és nehézfegyverekben. Az ellenség eddigi erején felül az utóbbi hetekben 3 új támadó ho., egy tü.ho. és egy páncéloskötelék tűnt fel. A déli arcvonal előtt folyamatosak a csapatmozdulatok, erősítések és felderítő előretörések, amelyek támadásra engednek következtetni.
Északon és északnyugaton csapatainknak sikerült a pc.támogatással utánuk nyomuló elg. támadó ékek elől az éjszaka és a nap folyamán a tervbe vett biztosítóvonalba visszahúzódni. A Margit híd nyugati szakasza fel lett robbantva.80 A Várhegy házainak zegzugos összevisszaságában 139illuzórikus egy főell. v. Az eddigi erők többszörösének bevetése szükséges az arcvonalon. A kitartásra kiadott kategorikus parancs és a málhacsapatok részint teljesen kiképzetlen embereinek legjobb akarata ellenére is az ellenségnek ismételten sikerült számszerű fölénye révén egyes házakat kiszakítania és oda beszivárognia.
80 A keleti pillérek még 1944. november 4-én gondatlanság miatt bekövetkezett, nem szándékos robbantás során pusztultak el. A szerencsétlenségnek sok halálos áldozata és sebesültje volt a polgári lakosság és a hidat robbantásra előkészítő német utászok köréből. A nyugati pillérek robbantását 1945. január 30-án a Margitszigeten elért szovjet előretörés indokolta.
Az ellenintézkedések igen megnehezültek. Veszteségeink a legsúlyosabbak. I. 29/30-án éjjel a m. csendőrség és a honvédség erős kötelékei zárt sorokban átmentek az ellenséghez.
Azon a napon szünet nélküli súlyos légitámadások a Várra és a harcoló csapatokra. A csapatok katasztrofális ellátási helyzetére már eleget utaltunk. A legszűkebb területre összezsúfolt 300 000-es magyar lakosság helyzete borzalmas. Nincs sértetlen épület. Az ellenség tevékenysége következtében iszonyatosak a veszteségek. Éhínség és járványveszély. A lakosság hite és bizalma teljesen elveszett. Ismételten hangsúlyozni kell a légtér védelmének szükségességét.
A helyzet igen kritikus. Megkezdődött a végső harc.
Megsemmisítettünk: 3 páncélost, 6 pct. á.-t.
KIEGÉSZÍTÉS az 1945. 1. 31-i reggeli jelentéshez
Balck-seregcsoport
IX. SS-hgy.hdt. Az éjszaka folyamán több elg. előretörést hárítottunk el szd.erőig a nyugati és déli szakaszon. A déli szakaszon egy elg. betörést ellenlökéssel megtisztítottunk. Üldöző rohamcsapataink nagy veszteséget okoztak az ellenségnek. A város területén bombatámadás, valamint élénk elg. zavarótűz nehéz- és legnehezebb fegyverekkel.
Három teherszállító vitorlázó leszállt. Az ellátó bombák ledobása folyamatos.
1945. I. 31. 1.15
Dél Hadseregcsoport
I.a Nr. 338/45. g.K.II/Ang.
HL mikrofilmtár 898/7213132-7213133.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem