198 1945. január 30. A Balck-seregcsoport parancsnokának állásfoglalása a budapesti védőrség ellátásával kapcsolatban.

Teljes szövegű keresés

198
1945. január 30.
A Balck-seregcsoport parancsnokának állásfoglalása a budapesti védőrség ellátásával kapcsolatban.
Titkos
A Balck-seregcsoport főparancsokától
Harcálláspont, 1945. I. 30-án
 
A Dél Hadseregcsoport főparancsnokságának
A IX. SS-hgy.hdt. vezénylő tábornokának 46 g. Kdos. számú, I. 24-én 13.25 órakor [leadott] rádiótáviratára (tárgy: Budapest előre látható ellátása) a következőképpen foglaltunk állást.
1.) Budapest készletekkel való ellátására 450 t lőszer, 100 mł Ottó-üza., 20 mł dízel-üza., valamint 300 000 adag élelmiszer készletezése volt tervbe véve. Ezek a mennyiségek tényleges készletezésre kerültek (Ottóból 100 mł helyett csak 90 mł, ezzel szemben a tervezett 20 mł dízel helyett 40 mł).
Nagyobb készletek kiszállítása nem volt lehetséges, mivel a hadseregcsoport ebben az időben nem rendelkezett említésre méltó saját készletekkel és a rendszertelenül érkező ellátási javak alig voltak elegendőek ahhoz, hogy a hadseregcsoport az akkor súlypontot képező térségekben (a Balaton és a Duna között, valamint az ipolysági szűkületben) harcoló csapatok legfontosabb szükségleteit fedezze.
Ezt már az 44. XII. 12-i, „Bizonylatok az ellátás vezetésének” jelentésben (Fretter-Pico-seregcsop. 10. Qu./Qu. 1 Nr 7331/144 geh./1 Nr. 7331/44 geh.) és a napi jelentésekben többször jelentettük. Egy oszlop pl., amelynek 79 t-t kellett volna Budapestre szállítania, addig volt kénytelen XII. 23-ától Hajmáskéren a lősz. vonat beérkezésére várakoznia, hogy csak XII. 25-én délután tudott Esztergomon áthaladni Budapest irányába. Ez az oszlop – vagy legalábbis a nagy része – a Pilis hegységben valószínűleg az ellenség kezébe jutott.
Az üzemanyag-készletezésnek XII. 15/16-án kellett kezdetét vennie, hogy a IX. SS-hgy.hdt. körzetében harcászati mozgások, valamint egy lgv. osztály áthelyezése a súlyponti térségbe 140megvalósítható legyen. E mennyiségek azonnali pótlása a meglévő készletek csekélysége miatt nem volt lehetséges. Pótlást csak XII. 24-én lehetett elindítani. Ezen oszlopot, csakúgy, mint egy másikat, 30 t n. gy. lősz.-rel az esztergomi Duna-híd felrobbantása miatt már nem lehetett előreszállítani.
2.) Budapest készletezése egy előretolt hadseregtámaszpontban nyert elhelyezést a nyugati parton, majd a három telep a hadtestnek át lett adva. A hadtest felelt azért, hogy az ellátási javakból a helyzet alakulásának megfelelően mikor és milyen mennyiségben kerüljön a keleti partra.
3.) Az üzemanyagraktár XII. 25-én jutott az ellenség kezébe, habár a lerakatvezető az SS-hadtest üzemanyag-felelőseinek XII. 24-én, másodízben XII. 25-én is jelentette a telep fenyegetettségét, és kérte az elszállítást vagy a telep felrobbantási tilalmának hatályon kívül helyezését.
Az élelmezési lerakat javainak jelentős része szintúgy XII. 25-én került ellenséges kézbe. (Eközben a fog. oszlopok egy része, amelynek a raktárkészleteket kellett volna elszállítania, szintén elveszett. A lősz.készlet veszteségéről még semmilyen jelentéssel sem rendelkezünk.
4.) A légi ellátás kérdése első ízben XII. 22-én vetődött fel. XII. 25-én a napi jelentéssel jelentettük: „Mivel XII. 26-án ezen útvonal elvágásával kell számolni, ezért a légi ellátás előkészítése megtörtént, amely azonban a hiányzó repülőterek következtében csak kis mértékben lesz teljesítőképes.” Budapest légi ellátása azonban csak XII. 29-én kezdődhetett meg, mivel a budaörsi repülőtér elvesztése miatt először egy Budapestre vezető új tájolórendszert kellett berepülni.
5.) A vázolt ellátási helyzet részleteiben mindig ismert volt a hadseregcsoport előtt. Megbeszélések nem változtathattak ezen, mivel a lehetőségek kimerültek. Egyébként a IX. SS-hdt. vezetője által kért megbeszélést röviddel karácsony előtt a hadseregfőnök nem utasította el, hanem csupán más irányú igénybevétel miatt rövid időre kétszer is el kellett halasztania. Ezután erre Budapest gyorsan megvalósított körülzárása miatt már nem került sor.
Balck, a páncéloscsapatok tábornoka
Főhadiszállás, 1945. 02. 08.
HL mikrofilmtár 898/7213339-7213341.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem