196 1945. január 29. A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

138196
1945. január 29.
A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
I. A Kis-Sváb-hegy és Városmajor visszavételére megindított éjszakai tád. és a Vannay-csop. kis létszámmal történt beavatkozása következtében eredménytelen maradt. A csapatok az Olaszfasorig voltak kénytelenek kiindulási állásaikba visszajönni.
De. folyamán igen erős légi tevékenység volt és nagy aknatűz feküdt a ho. egész arcvonalának és elhelyezési körletének területén.
Az 1. önk. egy. roh.zlj. du-i jelentése szerint az elg. valószerűen a Margit krt. elérésére irányuló nagyarányú tád.-ának előkészületeit figyelték meg. A hop. riadókészültséget rendelt el a törzs összes osztályai részére, és parancsot adott az éjszaka folyamán történő állásváltoztatására.
A Köllő csop. eligazításon (von. kh. szd., mérő szd. része, hír. kh. szak., u. kh. szak.) pcs.-ot kapott, hogy törzseit elg. behatásra a Margit krt. vonalára vegyes vissza, és zárja le a Horváth u. és Széna tér közt. A 10. f.oszt. elg. tád. esetén törzseit vegye vissza a Bem utca vonalára, balszárnyával a Köllő csop.-hoz csatlakozzék.
A hop. az I.a osztállyal 18h-kor a Fő utca 1. sz. alatti új háp.-jára átköltözött.
Az állásváltoztatás nehézségekbe ütközött, mert a ho. gk.-állománya az elg. légi tevékenység következtében elpusztult. A még használható két gk. a második forduló alkalmával valószínűleg elg. légitámadás vagy av.tűz áldozata lett, és nem tért vissza.
Az ojmű.-kön szállítandó anyag elszállítása ugyancsak a legnagyobb nehézségek árán volt lehetséges, mert a lovak nagy százaléka a takarmányhiány következtében elpusztult, és a megmaradt, napok óta nem élelmezett lovak pedig csaknem a hasznavehetetlenségig legyöngültek.
A késő esti órákban az I. hdt. az arcvonal visszavételére intézkedéseket adott ki, melynek értelmében az arcvonalat a Margit híd—Margit krt.—Kékgolyó u. vonalára veszik vissza. A Variházy-csop. a Margit krt. átlépése után a Várban való gyülekezésre kapott pcs.-ot (1270/I. hdt. I.a 45. I. 45. I. 29.). A Margit krt.-on esetleg átlépő elg. részek fölszámolására a Billnitzer-csop. kapott pcs.-ot (1269/I. hdt. I.a 45. I. 29.).
A vonal visszavételével kapcsolatban a Vártól É-ra lévő összes vonatalakulatok legkésőbb 30-án 24h-ig Gellérthegy D-re történő áttelepítésére az I. hdt. parancsot adott (1266/I. hdt. I.a 45. I. 29/
II. Időjárás: száraz, hideg idő, este erősödő szél. Utak fagyosak, jól járhatók.
HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem