195 1945. január 29. A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

Teljes szövegű keresés

195
1945. január 29.
A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.
Titkos parancsnoki ügy
A hadinaplónak
KIEGÉSZÍTÉS az 45. 1. 29-i napi jelentéshez
Balck-seregcsoport
IX. SS-hgy.hdt.
A Kis-Sváb-hegytől K-re lévő betörés ellen az utolsó tartalék támadása a kezdeti siker után elakadt. Ezzel szemben a Vérmező felől, annak északi csücskén át az ellenség keleti irányú ellentámadással bővíteni tudta a betörést.
Ezenkívül az ellenségnek az északi arcvonalon is több betörést sikerült elérnie. Hogy megakadályozzuk a hídfő kettészakítását, a hadtest I. 29/30-án északnyugaton és északon új főell. v.-at foglalt el, közvetlenül a Várhegytől É-ra. Ez az utolsó állás. Ezután már csak Alkazar-harcra78 kerülhet sor az ellátó szervezetek tömege és kiváltképp a 10 000 sebesült átadása mellett.
78 A spanyol polgárháborúban a francoista erők a legnehezebb ellátási problémák közepette 1936. július 21-től szeptember 27-ig, a felmentés megérkeztéig védték a toledói Alcazar erődjét a köztársasági csapatokkal szemben.
Valamennyi nehézfegyver összpontosított tüzével előkészítve és a szárnyak egy idejű biztosítása mellett az ellenséges betörések elkerülhetetlenek.
Tartalékok átdobása az ellenlökéshez felsorakozott csapatokhoz a legnehezebb bombákkal és fedélzeti fegyverek tüzével végrehajtott szünet nélküli légitámadások miatt is lehetetlen. Még a futárforgalom is kizárt.
A déli arcvonal előtt mindenféle űrméretű nehézfegyverrel rendelkező jelentős erősítés nyert megállapítást.79 Saját védőrségünk gyengesége miatt onnan bizonyossággal támadás várható.
79 A szovjet 18. önálló lövészhadtestet valóban ekkor dobták át ide a pesti oldalról.
A megrendítő ellátási helyzetről már gyakran beszámoltunk.
Ha a IV. SS-pc.hadtest a legrövidebb időn belül nem érkezik meg, akkor késő. A végsőkről van szó.
KIEGÉSZÍTÉS az 45. 1. 30-i reggeli jelentéshez
Az elszakadási művelet a Várhegy É-i és ÉNy-i részén lévő főell. v.-ba még folyamatban van. Az éjszaka során tü. és av. zavarótűz volt. Éjféltájban ellenséges hadmozdulatokat jelentettek a déli szakasz előtt és lövegek további előrevonását a főell. v.-ba.
Ellátó bombák ledobása.
1945.1.30. 11.00 óra
Dél Hadseregcsoport
I.a Nr. 328/45 g.Kdos.II/Ang.
HL mikrofilmtár 898/7213123.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem