143 1945. január 15. A román 19. gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

114143
1945. január 15.
A román 19. gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
A f. év I. 14/15-i éjszaka a hadosztály tovább halad, mindenhol erős ellenséges állásokba ütközött, a megerődített háztömbökből és épületekből az ellenség mindenfajta fegyvert bevetett. Az utcákat elbarikádozták.
4 óra felé egy repülőgépről ledobott bomba a 96. gy.e. parancsnokságát (Budapest Központi Pályaudvara közelében) telibe találta, megsemmisítette, számos áldozatot szedve.
Szolgálatteljesítés közben elesett Gheorghiu Mihail ezredes, a 96. gy.e. parancsnoka is. A parancsnoki posztot Cosma Gavril alezredes veszi át. Az ellenséges bomba további áldozatai: Panoiu Romulus százados, a 96. gy.e. hadműveleti tisztje, Mojoiu százados a 42. tüzérezredből, Grusescu hadnagy és Bradateanu tartalékos alhadnagy az 1/36. páncéltörő ütegből, valamint a következő tisztek sebesültek meg: Vintila őrnagy, a 42. tüzérezred első osztályának parancsnoka, aki néhány napi szenvedés után elhunyt; Micu hadnagy, a 96. gy.e. híradótisztje, Curtu alhadnagy, a 96. gy.e. elhárító tisztje, Filip alhadnagy, a 96. gy.e. rohamosztagának parancsnoka, és 17 sebesült közlegény.
A Rotenbiller utcai állások tartják magukat. A 96. gy.e.-nek mégis sikerül elfoglalni az utcától nyugatra eső első háztömböket, azt követően, hogy a Garay és Sándor utcákat megtisztították.
Az ellenfél nehéztüzérsége lövéseket adott le Budáról, ahová, úgy tűnik, az összes ellenséges nehézfegyverzet visszavonult.
Veszteségek:
— halottak: 5 tiszt, az ellenséges bombázás következtében, 6 közlegény,
— sebesült: 4 tiszt, 17 közlegény.
Hadifoglyok: 90 magyar a 8., az 1. ezredből és különböző munkaszolgálatos egységekből, folyami tengerészetből és kocsijavító műhelyekből.
Ezen a napon Macici tábornok59 úr, az 1. hadsereg parancsnoka szemlét tartott a rákosfalvi hadosztály-parancsnokságon, ahol Sova tábornok úrral, a 7. hadtest parancsnokával, valamint a 19., a 2. gyaloghadosztály és a 9. lovashadosztály60 parancsnokaival és a hadműveleti irodák parancsnokaival tanácskoztak.
59 Nicolae Macici hadtesttábornok 1941. november 9. és 1945. február 12. között állt a román 1. hadsereg élén.
60 Az eredetiben tévesen 9. gyaloghadosztály szerepel.
AMR Fond Divizia 19 Infanterie Dosar Nr. 62 12.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem