142 1945. január 15. A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

142
1945. január 15.
A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
I. Hop. a hajnali órákban a Hitelbankból a Margit körúton lévő Ferencrendi zárda mellett levő bérház pincéjébe települt át.
A nap folyamán a pesti oldalon az elg. nyomása tovább fokozódott. Főleg a ho. sávjától D-re a Kerepesi temetőtől Ny-ra folytak súlyos harcok.
Elg. É-on a Nyugati pályaudvart elfoglalta. Ezért, valamint a D-en történt betörés miatt a középen mélyen benyúló csapataink arcvonalát az Erzsébet körútig kellett visszavenni. Az éj folyamán az egész pesti hídfő arcvonalát a Nagykörút vonalára vette vissza a német elöljáró pság.
A partváltás miatt a hop. vezetékes ök.-e harcoló alakulataival megszűnt.
Rádiójelentés szerint saját csapataink arcvonalán említésre méltó harccselekmény nem volt. Elg. tád. súlya a hídfő É és D szárnyán.
A Horthy Miklós híd pesti két mezőjét a nap folyamán saját erőink felrobbantották.
A budai hídfőben a nap folyamán a Sas-hegy birtokáért folytak harcok. Elg. itt az arcvonalat kissé visszanyomta ugyan, de Sas-hegy a kezünkben maradt.
A nap folyamán megállapítást nyert, hogy András Sándor vk. ezds. hop. és Botond Béla vk. őrgy. vkf. lakásukról ma 13h-kor a hadosztályparancsnokságra elindultak, hova azonban nem érkeztek meg.
Egész nap igen erős légi tevékenység volt, mely emberben és anyagban súlyos kárt okozott.
II. Kissé felhős, hideg idő. Az utak a túlzott úttorlasz telepítés miatt nehezen járhatók. Sok a kerülő. A budai oldalon a kevesebb rom miatt az útviszonyok a pestinél jobbak.
HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem