144 1945. január 15. A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

144
1945. január 15.
A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
F. év I. 14/15-i éjszaka az egységek szoros harcérintkezésben maradnak az ellenséggel a f. év I. 14-én elért vonalon, a 3. gd.-lov.e.-et kivéve, amelyiknek sikerült harcrendjét 100 méterre nyugatra előretolni és néhány háztömböt elfoglalni. Az ellenség nagyon heves sorozatlövőfegyver- és aknavetőtűzzel válaszolt, amely az éjszaka folyamán lehetetlenné tette a behatolást nyugati irányba.
9 órakor kezdődik a harc 9. lov.e.-del és 3. gd.-lov.e.-del a Rákos út hosszában a 13. lov.e. bal oldalról történő támogatásával, amely a Rákosi úttól délre fekvő első utcán halad a 95. gy.e.-del együtt.
Az egységek előrenyomulása a tüzérség hatékony támogatásával történik, amely egész idő alatt közvetlen irányzással lőtte a háztömbökben lévő ellenséges ellenállási fészkeket.
10.20-kor a 3. gd.-lov.e. és a 9. lov.e. elfoglalták a 2003. és 2314. négyzeteket. Hogy megkönynyítsék a 13. lov.e. és 95. gy.e. előrenyomulását, össztüzet nyitnak a Tisza Kálmán parkra, ahonnan az ellenség viszonozta a tüzet. Ebben az össztűzben a szovjet 114. páncéltörő tüzérosztály 115két ütege is részt vett. A harc tovább folytatódik minden házért, melyeket az ellenség erős kazamatákká[!] alakított át.
17.25-kor az ellenség ellentámadást indít nyugati irányból a Rákósi úton kb. egy századdal és 3 harckocsival. Az ellentámadást az első vonalból leadott tűzzel és a páncéltörő tüzérséggel visszavertük.
Az ellenség 20 német halottat és két megsemmisült tankot hagyott hátra.
18 órakor az egységek elhelyezkedése a következő:
— a 3. gd.-lov.e. az általa elfoglalt 2003. négyzet nyugati oldalán,
— a 9. és 13. lov.e.-ek elfoglalták a szám nélküli négyzetet a park északnyugati sarkán,
— a 95. gy.e. a parktól keletre fekvő utcában van, jobbszárnyával a szám nélküli négyzeten, kapcsolatban a 9. és 13. lov.e.-ekkel, balszárnyával a park délkeleti sarkán kapcsolatban a szövetséges 297. szovjet hadosztály csapataival. Az egységek vonala általában a Keleti pu.-tól kb. 400 méterre nyugatra húzódik, a Rákosi úton és az attól közvetlenül délre lévő utcákban.
A 7. hadtest 23 óráig a harc folytatását rendeli el, hogy kihasználva az éjszaka sötétjét, meglepetésszerűen minél több háztömböt foglaljanak el. 23 óra után felderítő tevékenység révén szoros harcérintkezésben maradnak az ellenséggel.
Másnap 9 órakor az egységek újrakezdik a támadást ugyanazzal a feladattal.
Veszteségek:
— halottak: 6 közlegény,
— sebesültek: 2 tiszt, 3 altiszt, 32 közlegény.
Hadifoglyok: 2 magyar tiszt és 8 közlegény.
Zsákmány: 25 tömbház, mindegyik 3-4 emeletes, 30-40 lakással[!].
Az időjárás szép. Az utak járhatók.
AMR Fond Divizia 9 Cavalerie Dosar Nr. 11 264-266.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem