130 1945. január 14. Heinz Guderian vezérezredes, a német szárazföldi hadsereg megbízott vezérkari főnökének távirata a Führerhez

Teljes szövegű keresés

107130
1945. január 14.
Heinz Guderian vezérezredes, a német szárazföldi hadsereg megbízott vezérkari főnökének távirata a Führerhez Budapest védői lőszer- és üzemanyag-utánpótlásának helyzetéről, valamint az élelmiszer-ellátás beindításáról.
TÁVIRAT
a Führernek és a Wehrmacht főparancsnokának, führeri főhadiszállás.
Értesítés:
Hermann Göring, a Nagynémet Birodalom birodalmi marsallja
Dél Hds.csop.
6. hds.pság.
OKH/hdm. oszt.
Herman vk. alez. kezébe
OKW/WFST
OKL/ LW vez. törzs
A 6. hds. főpk. éppen most beérkezett jelentése szerint Budapest jelenlegi légi ellátása nem kielégítő. A legutóbbi 2[4] órában semmiféle légi ellátást sem lehetett megvalósítani. A napi csúcsteljesítmény mintegy 20 t-t tesz ki, míg a napi szükséglet mintegy 100 t lőszer és üzemanyag.
Ezenkívül Budapest védőrségének járulékos élelmiszerellátása már most szükséges.
A IX. SS-hgy.hadtest I. 13-i esti jelentése szerint a tü. és az aknavetők lőszerhiány, a páncélosok és a rolög.-ek pedig üzemanyaghiány miatt már nem tudnak közreműködni a I. 13-i elhárító harcokban.
Félő, hogy Budapest védőrsége már csak rövid ideig tudja magát tartani, ha nem sikerül a légi ellátást a lehetőségek szerinti legnagyobb mértékben növelni.
Kérem Önt, Vezérem, parancsolja meg, hogy Budapest hős védőinek haladéktalanul biztosítsanak légi ellátást a jelentett szükséges mértékben.
Guderian, OKH/Vk./hdm. oszt. — (I.a)
Nr. 53/45 G. KDOS 14. I. 45.
HL mikrofilmtár 898/7212360-7212361.
Német nyelvű hadinaplórészlet (távirat) fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem