5 1944. december 24. A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

Teljes szövegű keresés

325
1944. december 24.
A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.
A IX. SS-hgy.hdt.-nél nagyszámú pc. által támogatott ellenség Etyekről előretörve behatolt Biára és Budakeszire, éleivel 5 km-re Budakeszitől ÉK-re elérte az útelágazást.
A Feldherrnhalle pcgr.ho. pctt. csoportja7 és a 8. SS-lov.ho. felderítőo. részei8 ellentámadást hajtottak végre. Sóskúttól É-ra a nyugat felé előretörő ellenséget Törökbálint nyugati szegélyén visszavertük. A budapesti hídfő arcvonalán szd.-tól zlj.-ig terjedő erejű eredménytelen ellenséges támadásokon kívül Isaszegtől ÉNy-ra, Kerepestől K-re és Mogyoródtól D-re jelentősebb harci cselekmények nélkül telt el a nap.
7 A „Feldherrnhalle” gépkocsizó gyaloghadosztályt a német szárazföldi hadsereg egyik elithadosztályaként állították fel 1943. március közepétől a Sztálingrádnál megsemmisült 60. gépkocsizó gyaloghadosztály utódaként. 1943. június végétől elnevezése páncélgránátos-hadosztály. Az alakulat 1943 novemberétől kizárólag a keleti fronton harcolt. Magyarországra dandárnyi erővel érkezett 1944. szeptember elején. Részt vett az alföldi (debreceni) páncéloscsatában, majd november elején páncéloshadosztállyá szervezték és nevezték át. Parancsnoka 1944. szeptember 1-jétől a hadosztály megsemmisüléséig Günther Pape (1944. dec. 1-jétől) vezérőrnagy volt, de a bekerített Budapesten a hadosztály részeit megbízott parancsnokként Joachim Helmuth Wolff alezredes vezette. Pape a hadosztály törzsének zömével, a megerősített „FHH” páncélgránátos-ezreddel (egy zászlóalja nélkül), egy tüzérosztállyal és egy-egy páncélvadász- és páncélosutász-századdal 1944. december 23-án elhagyta a magyar fővárost és a Velencei-tó északkeleti részére menetelt mint „záróosztag”. A páncélozott csoporthoz lásd a bevezető tanulmány 37. számú jegyzetét.
8 A 8. „Florian Geyer” SS-lovashadosztály 8. SS-páncélosfelderítő-osztályának részeiről van szó. A hadosztályt 1942 májusában állították fel az addig létező SS-lovasdandárból. Elnevezését (F.G.) 1944 februárjától viselte. 1944. március 19-én mint az országot megszálló német csoportosítás része érkezett Magyarországra. 1944. szeptember elejétől részt vett az erdélyi harcokban is. Parancsnoka 1944. április 1-jétől a hadosztály megsemmisüléséig Joachim Rumohr (1945. jan. 15-től) SS-Brigadeführer und Generalmajor der Waffen-SS volt.
HL mikrofilmtár 897/7211869.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem