4 1944. december 1. Friessner vezérezredes, a Dél Hadseregcsoport főparancsnokának tájékoztatása

Teljes szövegű keresés

4
1944. december 1.
Friessner vezérezredes, a Dél Hadseregcsoport főparancsnokának tájékoztatása a Fretter-Pico-seregcsoport részére a Budapest védelmével kapcsolatos intézkedésekről, előkészületekről.
TÁVIRAT
Titkos parancsnoki ügy
A Fretter-Pico-seregcsoportnak
Értesítve: né. Wehrmacht magyarországi megh. tbk.-a; 4. légiflotta; magyarországi Waffen-SS-erők parancsnoka; magyarországi hadseregkörlet parancsnoka.
311.) A Führer parancsára Budapest városát az utolsó házig védeni kell.
2.) Budapest harcparancsnokává a 11. sz. Führer-parancsnak megfelelően Winkelmann SS-Obergruppenführert6 neveztük ki. Ehhez rendelkezésére áll a IX. SS-hgy.hdt. főparancsnoksága. Harcászatilag a Fretter-Pico-seregcsoport alárendeltségében marad. Sürgősen meg kell hozni a parancsnokság gyors átvételét előkészítő valamennyi intézkedést.
6 Otto Winkelmann (Worlesholm, 1894. szeptember 4. – Horn Bad Meinburg, 1977. szeptember 24.) SS-Obergruppenführer und General der Polizei rendfokozattal 1944. március 31-től 1945. áprilisig magyarországi magasabb SS- és rendőrparancsnok (Höherer SS- und Polizeiführer in Ungarn) volt. 1944. december 1-jétől a General der Waffen-SS rendfokozatot is viselte.
3.) Budapest harcpk.-a parancsnoka valamennyi Budapesten bevetett német csapatrésznek és parancsnokságnak, valamint a m. csapatoknak, csendőrségnek és rendőrségnek (minden biztonsági, rendfenntartó és forgalomszabályozó szervnek)[A kerek zárójelben lévő szöveg a dokumentum 12. sora mellett gépelve olvasható – a szerk.]. Utasítást kap, hogy a város védelméhez szükséges minden rendszabályt a m. katonai (I. hdt.pság.) és polgári szervekkel szoros együttműködésben [hozzon meg]. Ehhez szükséges az azonnali kapcsolatfelvétel és a szoros együttműködés a né. Wehrmacht magyarországi megh. tbk.-ával, valamint az illetékes m. hatóságokkal! A magyar nemzetvezető megígérte egy meghatalmazott m. kormánybiztos beosztását és alárendelését minden polgári érdekeltség kidolgozása céljából.
4.) A budapesti harcpk. feladatai
a) Általános kötelmek. Feladatok és jogosítványok: lásd a 11. sz. Führer-parancs 2. mellékletét.
b) Részletes feladatok.
aa) A belső városterület (bezárólag a városszéli állásokig) előkészítése a körkörös védelemre a Dunától keletre. Súlypont a városszélen a fő bevezető utak és a fő közlekedési csomópontok vonalán. Ehhez valamennyi rendelkezésre álló erővel – magyar irányítás alatt – azonnal meg kell kezdeni a szükséges kiépítési előkészületeket.
bb) Az útvonalak és a háztömbök átalakítása a városközpontban. A Dunától nyugatra levő városterület védelméért továbbra is a m. 3. hds.pság. felelős. E célból egy önálló harcparancsnokot kell kinevezni.
cc) Elg. támadás esetén a város védelme az összes rendelkezésre álló német erő, „biztosító védőrség” gyanánt való összefogása védelmi tömbökben és e részek zárt elhelyezése a város peremén. Pc.vadász-különítmények készenlétbe helyezése megfelelő felszereléssel. A jelenleg a hídfőben bevetett kötelékek alárendeltségét a harcpk.-nak egy város elleni támadás esetén a Fretter-Pico-seregcsoport szabályozza. Különleges kötelékek odairányítása tervbe véve. Parancs megy.
dd) Mozgékony német és m. rendőr- és csendőrerők készenlétben tartása a forgalom szabályozására és a polgári lakosság belső zavargásainak szétverésére és a pánik elhárítására. Előkészületi rendszabályok, felhívások, rendelkezések stb. [meghozatala] riadóztatáshoz, az ellátáshoz stb. a lakosság számára (általános légiriadó).
ee) A hidak biztosítása együttműködésben a dunai hídpság.-okkal.
ff) Egy kifogástalan, a nyilvános távbeszélő hálózattól lehetőleg független hírhálózat előkészítése. Páncélosok elleni riasztórendszer berendezése.
5.) A városnak lőszerrel való készletezésére a főhadiszállástól külön parancs megy. Továbbá irányelvek mennek még a lakosság ellátására és evakuálására, úgyszintén a harcképesek begyűjtésére, ipartelepek megsemmisítésére, ill. megbénításának előkészületeire.
6.) A lehető leghamarabb előterjesztendő a hadseregcsoportnak:
a) a tervezett kiépítési intézkedések;
b) elképzelés a budapesti harctevékenységről.
7.) A Dunán és Budapest térségében a parancsnoklási viszonyok tekintetében a Dél Hds.csop. 1944. 11. 23-i I.a Nr. 4529/44 g. Kdos. számú parancsa változatlan.
1944. 12. 1. 21.55
Friessner vezérezredes, a Dél Hadseregcsoport főparancsnoka
I.a Nr. 4646/44 g.Kdos
HL mikrofilmtár 897/7210891-7210892.
Német nyelvű rádiótávirat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem