6 1944. december 24. A budapesti I. hadtest napi jelentése a Fővezérségnek.

Teljes szövegű keresés

6
1944. december 24.
A budapesti I. hadtest napi jelentése a Fővezérségnek.9
9 A Fővezérség a Honvéd Vezérkar azon része volt, amely a hadrakelt seregtestek hadműveleteit, személyi pótlásait és anyagi ellátását irányította.
NAPI JELENTÉS
I.a. 1. pc.ho.: arcvonalán szórványos időnként erősebb av. és tü. tűz feküdt. jobbszárnyon az elg. a hajnali órákban kisebb vállalkozást hajtott végre, és 3 főt kiemelt.
Billnitter[!] csop.: a 16. és 24. rotü.oszt. részeit Pécel K-i védőállásból kivonták, Esztergom táborban rohamlövegekkel felszerelve Párkánytól É-ra kerültek bevetésre.
12. gy.ho.: szórványos av. és tü. tűztől eltekintve lényeges harccselekmény nem volt. Elg. tűztevékenység időnként erősebb méreteket öltött.
10. gy.ho.: reggeli órákban a 6/III. és 8/III. zlj. ellen igen erős av. és tü. tűzelőkészítés után az elg. kb. 2 zlj.erőben támadott. Támadás saját tü. tűzben összeomlott.
b. Éjjel és nappal szórványos elg. légi tevékenység. Zavarógépek fedélzeti fegyverekkel több helyen tüzeltek. Egy ilyen alacsonytámadás a hdt.pság. épületét is érte.
2. Pesti hídfőben az arcvonal helyzet változatlan. Budai hídfőben az arcvonal körülbelüli állása 24-én 22 h-kor Zsámok D—Budakeszitől K-re Szép Ilona írásnál lévő útvilla (Bolyai Műszaki Akadémia).
9. a. Derült hideg idő. Fagyos utak.
Kapják: 44. XII. 24.22 h.
Hdt.pk. rendeletéből: Kovács vk. szds. s. k. I.a ov.h.
HL VKF Budapesti helyzetjelentések gyűjtője, 865/I.hdt.I.a.
Rádiótávirat

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem