3 1944. november 23. Friessner vezérezredes5, a Dél Hadseregcsoport főparancsnokának harceljárási elgondolása a budapesti hídfő v…

Teljes szövegű keresés

3
1944. november 23.
Friessner vezérezredes5, a Dél Hadseregcsoport főparancsnokának harceljárási elgondolása a budapesti hídfő védelmének esetére. Ehhez kéri a német szárazföldi hadsereg főparancsnokságának (OKH) beleegyezését.
5 Johannes (Hans) Friessner (Chemnitz, 1892. március 22. – Bad Reichenhall, 1971. június 26.) vezérezredes 1944. július 25-től a Dél-Ukrajna Hadseregcsoport (1944. szeptember 24-től Dél Hadseregcsoport) parancsnoka. Beosztásából 1944. december 23-án váltották le, s ezt követően már nem kapott vezetési feladatot.
Túlerőben lévő ellenséges erőknek a budapesti hídfőbe történő erőteljes betörése esetén a védelem számára — a nemzetvezető egyetértésével — az alábbi harceljárást vesszük számításba:
1./ A hídfőállás elvesztése esetén (1. állás) a pillanatnyi hídfőállás mögött 5-7 km-rel egy második, később a város szélén húzódó harmadik állás (belső védelmi gyűrű) védelme.
2./ Abban az esetben, ha a városszéli belső védelmi gyűrűt is áttörik, a csapatok visszavonása a Duna nyugati partjára, a hidak felrobbantása, a nyugati part védelme.
3./ A belváros utcáról-utcára, házról-házra történő védelmének elvetésében kevésbé a város szétrombolása felett érzett aggodalom a mérvadó, hanem sokkal inkább az a meggyőződés, hogy egy ilyen esetben a nagyvárosi csőcselék csatlakozik a saját csapatok elleni harchoz, a bekövetkező lázadást a rendelkezésére álló erőkkel nem lehet letörni, úgy hogy Budapesten a teljes káosszal kell számolni. Ezenkívül számolni kell azzal, hogy saját erőink a várható pusztító utcai harcokban felőrlődnek, elvágják őket, ezáltal az ellenségnek sikerül átkelni a Dunán mielőtt még elegendő új erőket tehetnénk szabaddá a nyugati part védelmére.
A hadseregcsoport kéri a szárazföldi hadsereg főparancsnoksága egyetértését a tervezett harceljáráshoz.
Friessner vezérezredes, a Dél Hadseregcsoport főparancsnoka
Bundesarchiv-Militärarchiv RH 19 V/55.
Német nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem