2 1944. november 9. A Wöhler-seregcsoport parancsnoksága közli a Dél Hadseregcsoport parancsnokságával a 6. német összekötő törzs…

Teljes szövegű keresés

2
1944. november 9.
A Wöhler-seregcsoport parancsnoksága közli a Dél Hadseregcsoport parancsnokságával a 6. német összekötő törzs jelentését a magyar lakosság, a magyar hadsereg várható magatartásáról Budapest elvesztése esetén.
A 6. NÉMET ÖSSZEKÖTŐ TÖRZS JELENTI
Mind a m. kir. 1. hadsereg vezérkari főnöke, mind a német összekötő törzsek parancsnokai nyomatékosan rámutatnak arra a magyar lakosság széles rétegeiben és a hadseregben képviselt nézetre, hogy Budapest esetleges elvesztése a magyar nép és a magyar hadsereg ellenálló erejének a teljes összeomlását jelentené. A magyar nép Budapestet az ország szívének tekinti. Nem kétséges, hogy a főváros megszállása esetén az ellenzék valószínűleg Miklós vezérezredes3 30vezetésével ellenkormányt alakítana. Ebben az esetben a nyilaskeresztesek követőinek és útitársainak tömegei az ingadozó természetű magyarokra jellemzően átpártolnának a másik táborba. Szálasi4 nem lenne képes az ország nyugati részében maradó lakosságra befolyást gyakorolni. Egy ilyen esetben a hadseregnek csupán egészen kis hányada lenne kész Németország oldalán tovább harcolni, miközben a többség átállna a másik oldalra. Ez érvényes a tisztek nagy részére is, akik ma még a német haderőben Magyarország védelmezőjét látják. Budapest elvesztésében nem a hadiszerencse átmeneti fordulatát látnák, hanem végérvényes bizonyítékát annak, hogy Németország eljutott ereje végéhez. Ebben az esetben várható, hogy a szövetségesek találnak olyan erőket, amelyek készek lesznek a Németország elleni harcban részt venni.
3 Vitéz lófő dálnoki Miklós Béla (Budapest, 1890. július 11. [másutt június 11.] — Budapest, 1948. november 21.) vezérezredes 1944. augusztus 3-tól az 1. magyar hadsereg parancsnoka volt, de 1944. október 16-án átment a szovjet csapatokhoz.
4 Szálasi Ferenc (Kassa, 1897. január 6. – Budapest, 1946. március 12.) szélsőjobboldali politikus, egykori vezérkari őrnagy. Az 1944. október 16-i nyilas hatalomátvétel után mint „nemzetvezető” Magyarország állam- és kormányfője egy személyben.
Wöhler-seregcsoport-parancsnokság
I.a Reinhardt vezérőrnagy s. k.
Bundesarchiv-Militärarchiv RH 19 V/54.
Német nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem