1 1944. október 9. Vörös János vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnökének intézkedése Budapest védelmének előkészítésére.

Teljes szövegű keresés

1
1944. október 9.
Vörös János vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnökének intézkedése Budapest védelmének előkészítésére.
INTÉZKEDÉS BUDAPEST VÉDELMÉRE
Budapest védelmének megszervezésével az I. hdt. pk.-át bízom meg. Ehhez rendelkezésre bocsátom az összes Budapesten és Budapest környékén elhelyezett katonai, rendőr, csendőr stb ala.-okat. A Budapest leg. tűzrendszerbe tartozó lgv. erőket a lgv. erő pság. az I. hdt.pság.-gal egyetértésben minden eszköz felhasználásával haladéktalanul csoportosítsa át a hídfő védelmének alátámasztására és földi harcra. Ehhez a Hff. a Budapesten előtalálható gk.-kból a szükséglet szerint bocsásson a lgv.e.pság. rendelkezésére.
Budapesten visszamarad egyelőre a testőrség, a lovastestőrség és a rendőrségtől a forgalom ellenőrzéséhez és a közbiztonság fenntartásához elengedhetetlenül szükséges rész. Az élelmezési, eü. intézetekben, gk.-szertárakban, ruhatárakban csak annyi embert szabad visszahagyni, ahány az üzem szükségszerű fenntartásához elengedhetetlenül szükséges. A fennmaradókat egységekbe szervezve a védelembe be kell állítani.
A rendelkezésre álló erőkkel az I. hdt.pság. haladéktalanul szállassa meg a már szemrevételezett budapesti hídfőállást, súllyal a Budapestre bevezető műutak mentén azon céllal, hogy
a/ az utakat előretörő elg. pc. vagy lov. ékekkel szemben lezárja,
b/ a K-ről esetleg visszavonuló magyar és német csapatokat felfogja. Ezeket azonnal a védelembe be kell állítani. Az ehhez szükséges erélyes rendszabályokat az I. hdt.pság. a német meghatalmazott tbk.-kal1 haladéktalanul beszélje meg.
1 A Wehrmacht meghatalmazott tábornoka Magyarországon 1944. április 1-jétől Hans von Greiffenberg gyalogsági tábornok volt.
Az I. hdt.pság. ezenkívül lépjen érintkezésbe a német meghatalmazott tbk.-kal, és beszélje meg Budapest és környékén lévő csap.-oknak a védelembe való bevonását. A német csap.-ok bevetésére a német meghatalmazott tbk.-ot egyidejűleg felkérem. A hídfőállás mű. kiépítését a polg. munkaerő legmesszebbmenő kihasználásával folytatni kell. A részleteket külön szabályozom.
Kapják: I. hdt.pság. lgv. e.pság., Fos.pság., Hff., Hhf., Főv. ag., mű. oszt.-ok.
Megküldöm: K.K.I-nak, H.M. úrnak (Szsgd. útján) és tudomásul német meghatalmazott tbk.-nak.
Budapest, 1944. október hó 9-én
vitéz nemes Vörös vezds.2 s. k.
2 Vitéz nemes Vörös János (Csabrendek, 1891. március 23. [másutt 25.] — Balatonfüred, 1968. július 23.) vezérezredes 1944. április 19-től töltötte be a Honvéd Vezérkar főnöke posztot, beosztásából az 1944. október 15-i kiugrási kísérlet kudarca után mentették fel. Rövid bujkálás után jelentkezett a szovjet csapatoknál. 1944. december 22-én az Ideiglenes Nemzeti Kormány honvédelmi miniszterévé választották, egy nappal később az Ideiglenes Nemzetgyűlés Elnöksége a vezérkar főnökévé nevezte ki, s ezt a posztot 1946. február 21-ig töltötte be.
HL Vkf 1395/Főv.hdm.44.X.9.
Egykorú hiteles másolat

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem