13 1944. december 26. A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

13
1944. december 26.
A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
I. Az éj folyamán és a reggeli órákban nyugalom volt.
10h 15’-kor Németh szds. 8/III. zlj.pk. jelentette, hogy 10 hk.-val támogatott igen erős elg. tád. indult meg a zlj. arcvonalán.
10h 30’-kor a 4. hu.e. arcvonalát az elg. páncélosok áttörték, majd 10.50-kor a 8/III. zlj. arcvonalába is 5-6 helyen 300-400 mélységben betörtek. Igen súlyos és veszteségteljes harcok vannak folyamatban.
10h 35’-kor hop. Szűcs fhdgy. n. gp. szdpk.-nak parancsot ad a szd. riadóztatására. Gk.szállítással egy szakaszt a 8/III. zlj. segítségére rendel. 11h 40’-kor hop. a Vannay zlj.-nak azt a parancsot adja, hogy azonnal készüljön föl gk.szállításra. Vkf. a Vannay zlj. szállítására az összes gk.-t kirendeli, majd a né. hop.-tól és az I. hdt.-től is gk.-kat kér.
12h 35’-kor a 4. hu.e. jelenti, hogy az elg. hk.-k DNy-ra, Cinkota irányába nyomulnak előre. Saját részeinket az elg. átkaroló tád.-a több helyen bekerítette. Egyes részek hátsóbb állásokban vonultak vissza.
14h 50’-kor Németh szds. 8/III. zlj.pk. jelenti: a balszárnyon 4 elg. hk. betört. Hátulról tűz alatt 37tartja az állásokat. A jobbszárnyon 6 elg. hk. a saját állásokban van. Igen nagy a veszteség. 3 elg. hk.-t kilőttek. A németek csak felderítő pcgk.-kat adtak segítségül. Ezek a hk.-k leküzdésére nem alkalmasak. A helyzet kritikus.
15h 40’-kor a 13. né. pc.ho. vkf. pcs.-ot ad a Budán lévő vonatrészeknek Pestre való áthozatalára. Vkf. ezt a pcs.-ot a ho.von. pk.-ának továbbítja azzal, hogy még az éj folyamán vonja át a vonatrészeket az ezredekkel együtt.
16h 50’-kor Ferjencsik hu. szds. szd.pk. jelenti: Délelőtt 11h-tól a 272. magp.-tól a 249. magp. felé 8-10 fős elg. csop.-ok húzódnak. Saját részek Csömörbe vonulnak vissza. Vkf. pcs.-a: Ferjencsik szds. vegye át Csömörben a pság.-ot és szervezze meg Csömör védelmét.
17h 40’-kor Vannay hdgy. zlj.pk. jelentette, hogy a zlj. első része Rákosszentmihályon kirakott. A kiszállítandó zlj. ereje 540 fő, 460 pu., 8 gsz., 8 gp., 3 gpi. Vkf. pcs.-ot ad a Vannay zlj. Árpádföldre való gyülekeztetésére. Ott biztosítson É és ÉK felé, és állítson fel forgalomszabályozó közegeket.
18h 10’-kor Németh szds. 8/III. zlj.pk. jelentése szerint 12 betört elg. pc. igen nagy veszteséget okozott. A szd.-okat az állásokból kivetette, a zlj. most Csömör É-on gyülekezik. A zlj.pk. zlj.-át éjjel rendezi, majd hajnalban a 270. magp.-nál felveszi a csatlakozást a Molnár csop.-tal.
Budán kialakult helyzet következtében a Vannay zlj.-ból 200 főt a kelenföldi vá.-nál betört elg. visszavetésére akarják irányítani. Hop. pcs.-ot ad ezen csop.-nak is a 10. ho.-hoz való bevonulására.
Hop. 23h-kor kiadja írásbeli pcs.-át a Vannay-csop. tád.-ára.
II. Ködös, hideg idő. Utak jól járhatók.
HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem