14 1944. december 27. A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

14
1944. december 27.
A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
I. A tervezett saját tád. 6h-kor megindult. Variházy alez. csop.pk. jelentette, hogy a Vannay-csop. utolsó szállítmányának be nem érkezése miatt a terv megváltozott, és Szedervölgy felől is nem indult tád., csak Csömör K-ről.
10h 15’-kor Variházy alez. jelentette, hogy a tád. lassan tért nyer. Vannay hdgy. már a régi állásokig jutott el. A jobb- és a balszárny azonban igen erős elg. av. és tü. tüzet kapott, mire Csömörig jött vissza. Vannay hdgy. állítólag megsebesült. Vkf. pcs.-ot adott Németh szds.-nak a Vannay zlj. átvételére.
A kritikus helyzet miatt a Vannay zlj. visszavonult készenléti helyére, ahol rendeződik, majd új feladatként a készenléti hely és a főell. v. közti területet tisztítja meg.
Hop. terve az ala.-ok rendezése után a kora délutáni órákban a tád. újbóli megindítása. Feladat a 270., 245., 251., 253. magp.-ok vonalának visszavétele.
11h 50’-kor a Tpk. jelentette: a 12. ho. velünk csatlakozó szárnyán a 301. hárp.-nál az elg. betört.
12h-kor a hop. parancsot ad Variházy alez.-nek a 14h-kor megindítandó tád.-ra. Variházy alez. 14h-kor a Vannay-csop., 8/III. zlj.-jal, Ferjencsik szd.-dal, 54. u.zlj. és 10. f.oszt. megmaradt részével indítsa meg a tád.-t két csoportban. A Vannay-csop. feladata a 270. magp.-ot a 245. magp.-tal összekötő vonal elérése. Németh csop. feladata a 245, 251, 253. általános vonal elérése.
12h 10’-kor Variházy alez. jelenti a né. feld.oszt. pk.-ának közlését. Az arcvonal hátában a 165. magp.-tól K-re Ny irányból nyomul elő az elg. Csömör felé. Felderítésre német felderítő pc.gépkocsikat küldenek ki.
12h 15’-kor a 10/4. n. av.ü.pk. is jelenti, hogy az üteg Árpádföldön lévő mozdonyállását az elg. rajtaütésszerűen elfoglalta. A 12/2. üteg Kisszentmihályi mjr. „K” betűjénél elg. gyság.-i tüzet kapott. Elg. az üteg mozdonyállását is támadja.
A nagy köd miatt a helyzet nem tekinthető át tisztán. Csömörtől DNy-ra is harcizaj hallatszik. Bizonyára az arcvonalon átszivárgott elg. részekről van szó. Az előállott új helyzetre való tekintettel hop. a Variházy-csop. feladatát megváltoztatja. Vannay-csop. a 165-től DNy-ra védjen a horhos mentén Csömör É-ig. Csömör É közepe táján csatlakozzon a kiépített védőálláshoz. 38Németh zlj. a 187. és 165. magp. előtt húzódó védőállást vegye kézbe. A délután folyamán a törzsszd. és Sárdy fhdgy. azt a feladatot kapták, hogy derítsék fel az árpádföldi és anna-telepi elg. helyzetét és erejét. 17h-kor jelentette Sárdi fhdgy., hogy Anna-telep É-ról elg. pct. á. és gp.-tüzet kapott.
13h 25’-kor a 12. ho. jelentette: arcvonalán Maglód és Vecsés közt az elg. mély betörést ért el.
15h 40’-kor Variházy alez. csop.-ját alárendelték Krämer né. őrgy.-nak.
23h-kor hop. áttelepült Rákosszentmihályról Budapest, Hungária körút, Hadiakadémiára.
A né. pság. este parancsot adott ki az arcvonalnak Cinkota K, Csömör K általános vonalra való visszavételére.
II. Hideg idő. Erős fagy, nagy köd. Utak jól járhatóak.
HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem