12 1944. december 26. A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

Teljes szövegű keresés

12
1944. december 26.
A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.
IX. SS-hgy.hdt.
Az ellenség Pomázon keresztül Szentendrére és Budakalászra nyomult előre. Budakalászt megtartottuk. Zlj.erejű ellenség Budakeszitől K-re súlyos veszteségek árán csak csekély területnyereséget ért el. A Budaörstől Ny-ra fekvő magaslatok az ellenség zlj.erejű támadása következtében elvesztek. Budafoktól Ny-ra a kiszögellő arcvonal-ívet egy zlj.erejű ellenséges támadással szemben megtartottuk. A Duna mentén zlj.erejű ellenség civilben gpi.-lyal egészen a Csepel-sziget magasságáig szivárgott át. A harcok még folynak. Vecséstől K-re zlj.erejű ellenség helyi betörést ért el. Páncélosok által támogatott ellenséges erők Mogyoródtól D-re szintén behatoltak a főell. v.-ba15 és 7 páncélossal előretörtek a Fóttól DNy-ra 3,5 km távolságra lévő tanyáig. Az ellentámadás során 3 páncélost megsemmisítettünk. A harcok a megerősödő ellenséggel itt még folyamatban vannak.
15 Főellenállási vonal (németül Hauptkampflinie, HKL): a saját főellenállási öv ellenség felé eső védőműveit összekötő képzeletbeli vonal. Ideális esetben szélességben és mélységben tagolt fészkek és támpontok, valamint a csapatok jól szervezett tűzrendszere alkották. Legelöl lévő része a peremvonal. Lásd Lexikon 117. old.
HL mikrofilmtár 897/7211882.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem