seprőbor, söprőbor

Teljes szövegű keresés

seprőbor, söprőbor: 1. seprőből préselt ( seprőprés) vagy kizsákolt bor. Ez utóbbi úgy készül, hogy a seprőt sűrű szövésű zsákba töltik, a zsák nyílását összekötve szegre akasztják. Alája edényt tesznek, amelybe a tiszta bor kicsöpög. A seprőbort szokás más borral összekeverni, de külön is fogyasztják. Csaknem azonos minőségű az eredeti színborral. Sopron vidékén lőre a neve. – 2. Seprőre öntött vízből, esetleg cukor hozzáadásával erjesztett ital. Igen silány minőségű ( borseprő). – Irod. Maár Gizella: A soproni szőlőművelés és szókincse (Bp., 1943); Paládi-Kovács Attila: Paraszti bortermelés néhány abaúji faluban (Debrecen, 1967).
Égető Melinda

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem