borseprő, söprő

Teljes szövegű keresés

borseprő, söprő: az erjedés után letisztult borból a mustban levő szennyeződések (por, növényi rostok stb.). Nevezik még bor-fosának, aljbornak. Az élő és holt erjesztő anyagok a hordó fenekén ülepednek le vastag rétegben. Ebből lesz a borseprő. Eger vidékén ruskónak is nevezik. A törkölyén erjesztett bornak (vörös bor) és a gázolt bornak jóval több a borseprője, mint a sajtolt bornak. Általában 1/11-ed részt számítottak a borból borseprőre. A borseprőből többnyire seprőbort készítenek vagy pálinkát főznek ( seprőpálinka). Az előbbi a gazdaságosabb felhasználás, mert a híg seprőnek 50–60%-a bor. ( még: seprőprés)
Égető Melinda

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem