dézsmabor, dézmabor

Teljes szövegű keresés

dézsmabor, dézmabor: a dézsmás szőlők terméséből a földesúrnak járó terményadó fejében beszedett bor. Általában igen gyenge minőségű ital volt. Ennek oka, hogy a termelők igyekeztek legrosszabb borukat beadni dézsmabor gyanánt. A gyakran vízzel hígított, sokféle edényben tárolt, különböző fajtájú és minőségű összeöntögetett bor nem is adhatott jó minőséget. A dézsmabort a földesúr által fenntartott kocsmákban mérték ki, ami tetemes hasznot jelentett, ezért állandóan törekedtek a dézsmabor mennyiségének növelésére. ( még: bordézsma, dézsmapince, kocsmálás) – Irod. Szabad György: A tatai és gesztesi Eszterházy-uradalom áttérése a robotrendszerről a tőkés gazdálkodásra (Bp., 1957); Maksay Ferenc: Urbáriumok. XVI–XVII. század (Bp., 1959).
Égető Melinda

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem