A Garay-család.

Teljes szövegű keresés

A Garay-család.
A Turul 1941. évfolyama cikket közöl a Garay-családról.* Szerzője adatokat sorol fel annak bizonyítására, hogy a közhit szerint magvaszakadt Dorozsma-nembeli híres Garay-család nem halt ki és hogy tagjai még a XVIII. században is éltek. Többi közt felemliti a XVI. és XVII. században Trencsén vármegyében szereplő Garayakat. Márpedig ezek a Mednei Mednyánszky-családhoz tartoztak, melynek egyik ágát melléknevén hivták Garaynak és ez semmiféle kapcsolatban nem állott a történelmi Garayakkal.
35 és k. 11.
Báró Mednyánszky Dénesnek saját családja történetét tárgyaló kiadatlan feljegyzései szerint még napjainkban is élnek Mednyánszky másként Garayak Mednén, és egyikük ott 1889-ben bíró volt. Még azt is elmondja, hogy «közülük nehányan a XIX. században részben a Csallóközből, részben pedig Szatmár vármegyéből Mednére jöttek, hogy ott pár forint cautiot felvegyenek jussokért, melyre aztán perennalis fassiot adtak».*
Turul, 1900. éví. 96. 1. Másodpéldánya e sorok irójánál.
Feltűnő, hogy Aranyosmedgyes, mely az 1923-ban fiágon kihalt báró Mednyánszky-családnak egyik előneve volt, szintén Szatmár vármegyében fekszik, ami a Mednyánszky-család Garaynak nevezett ága és a bárói ág közötti szorosabb kapcsolatra enged következtetni.
Kj. J. L.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem