B) A székely rendi fokozat kimutatása.

Teljes szövegű keresés

93B) A székely rendi fokozat kimutatása.
A nemességüket igazoltató székelyek természetesen nem elégszenek meg azzal, hogy – amennyien az igazoló eljárás kedvező eredménnyel jár – általánosságban székely nemességüket (és előnevüket) állapítsuk meg, hanem azok, akik a harmadik rendnél magasabb rendbe tartozónak tudják a családjukat, azt is kívánják, hogy rendi fokozatuk (t. i. lófői avagy primóri rangjuk) szintén kimondassék a nemesi főhatóság (a Belügyminisztérium) által.
A szóbanforgó rendi fokozat megállapításánál követett szabályokat a következőkben foglalhatom össze:
a) Székely primóri rangja 1. annak a folyamodónak állapítható meg, aki okiratokkal igazolja egyenes származását olyan őstől, aki az 1713. (illetve: 1703.) előtti időből való valamelyik rendi jegyzőkönyvben a primórok csoportjába vétetett fel; 2. annak, akinek kimutatott felmenője uralkodói (fejedelmi) oklevéllel a székely primórok közé emeltetett, vagy pedig az uralkodó (király, fejedelem) által az illető felmenő részére magyar (illetve: erdélyi) főnemességet vagy nemességet adományozó oklevélben székely primórnak neveztetik; 3. annak, aki a rendi jegyzőkönyvben megnevezett primórtól való származását nem tudja ugyan ízről-ízre igazolni, de azt igen, hogy olyan családhoz tartozik, amelynek tagjai az 1713. (illetve: 1703.) előtti rendi jegyzőkönyvekbn mindig csupán a primórok közt fordulnak elő, alacsonyabb rendeben nem; végül 4. annak, akinek elődei korábban több rendben előfordulnak, de a legutolsó fenmaradt rendi jegyzőkönyvben kizárólag a primórok közt említtetnek.
b) Székely lófői rangja állapítható meg 1. annak a folyamodónak, aki okiratilag igazolja egyenes származását olyan őstől, aki az 1713. (illetve: 1703.) év előtti időből való valamelyik rendi jegyzőkönyvben a lófők közé soroztatott; 2. annak, akinek kimutatott felmenője uralkodói (fejedelmi) oklevéllel a lófők közé emeltetett, avagy pedig az uralkodó (király, fejedelem) által az illető felmenő számára magyar (illetve: erdélyi) főnemességet vagy nemességet adományozó oklevélben a székely lófőrendbe tartozónak mondatik; 3. annak, aki rendi jegyzőkönyvben megnevezett lófőtől való származását nem igazolja, de azt igen, hogy olyan családhoz tartozik, amelynek tagjai az 1713. (illetve: 1703.) előtti időből való rendi jegyzőkönyvekben mindig csupán a lófők közt fordulnak elő; végül 4. annak, akinek elődei korábban a lófők közt is meg a gyalogrendűek közt is ott vannak ugyan, de az utolsó rendi jegyzőkönyvben a lófőrendnél alacsonyabb fokozatúak közt nem fordulnak elő.
c) Ha valamely kétségtelen nemes székely ivadéknak sem a primóri, sem a lófői rangja nem bizonyítható az imént előadott szabályok szerint, akkor az illető részére a székely gyalogok rendjébe tartozás állapíttatik meg.
A gyalogok rendjébe tartozás, vagyis az egyszerű székely nemesi rang, állapíttatik meg olyan folyamodónak a részére, akinek családja tagjai kizárólag a harmadik rendbe sorozva találtatnak a rendi jegyzőkönyvekben (magasabb rendűek közt nem); továbbá olyan nemességigazoló részére, akinek családjából való egyéneket a rendi jegyzőkönyvek a törzsökös székelyek mindhárom rendjében (primórok, lófők, gyalogok közt egyaránt), avagy két rendben (t. i. a lófők és gyalogok közt) említenek, a folyamodó azonban a származási rendjét a jegyzőkönyvekben előforduló egyik ősig sem tudja felvinni.
Ennyi a székelyek ősi nemességének igazolására vonatkozó rövidreszabott mondókám. Örülnék, ha közzétételével sikerülne valamelyes kisded szolgálatot tennem székely testvéreimnek.
ÁNYOS LAJOS.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem