IV. Fogaras.

Teljes szövegű keresés

IV. Fogaras.
A fogarasi ötvösök eredeti pecsétnyomóját az Országos Magyar Iparművészeti Múzeum őrzi. A bronzból készült pecsétlő lenyomatának átmérője 3.3 cm. A kerek pecsét kettős gyöngysorral díszített szélét síma gyűrű köríti. Nagy latinbetűs legendája:
SIGILLVM AVRIFABRORVM
FOGARASIEN(SIS)
Közepét renaissance széldísszel ékesített, egyenes vágású, alul félköríves paizs tölti ki. Ennek mezejében ötvösműhely látható. Az előtérben háromlábú alacsony széken ötvösmester ül. A jobbrafordult mester az előtte levő tuskóba erősített kétágú üllőn serleget trébel. Az ötvösmester alakja és öltözete magyaros. Fejét szemvédővel ellátott sapka fedi. A nagybajszú ötvös derekára hátrahajló kötény van erősítve. Nadrágja szűk, cipője hegyes. Az ötvösműhely hátterében kettős, felül félköríves, sűrű rostéllyal bevont ablak. Ezek egyikében egy serleg áll.
Az igen jó technikájú pecsét a renaissance paizsával, az abban levő ötvösműhelyével és az ötvösmester alakjával egyetemben, szinte hű mása a nagyváradi ötvösök azon pecsétjének, amelyet a Kassai Múzeum birtokában levő s a nagyváradi ötvöscéhnek a XVII. század negyvenes éveiből származó okmányairól ismerünk.* A nagyváradi ötvösök pecsétje pedig a legszorosabb kapcsolatban áll a kassai ötvöscéhnek az 1584-ben készült sigiliumával, amennyiben az nem más, mint a kassainak a kópiája. A fogarasi ötvöscéh pecsétlőjének e sorozatba állításával tehát érdekesen figyelhető meg egy magyar ötvöscéhpecsét leszármazásának az útja.
Mihalik József: Hazai ötvöscéhek pecsétjei a XVII. és XVIII. századból. Arch. Ért. 1892. 429. l.
Valószínű, hogy ezen érdekes típusú ötvöscéhpecsétnél időrendben a középső helyet a nagyváradi ötvösök pecsétje foglalja el, mert a változatok közül ez áll a legközelebb az eredeti kassai pecsétlőhöz.
Fogaras ötvösségéről a szakirodalom mindmáig mitsem tud. Az Iparművészeti Múzeum gyüjteményében levő, jó kivitelű pecsét azonban arról tanuskodik, hogy az erdélyi fejedelmek idejében Kolozsvár, Nagyszeben, Brassó, Marosvásárhely, Nagyenyed és Gyulafehérváron kívül Fogaras városában is számottevő ötvösség virágozhatott.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem