A BÁRÓ MALONYAY-CSALÁD LEVÉLTÁRA.

Teljes szövegű keresés

A BÁRÓ MALONYAY-CSALÁD LEVÉLTÁRA.
A magyar családtörténetírók számára ismét egy bő, könnyen hozzáférhető forrás nyílott meg a Malonyay-család levéltárának a Magyar Nemzeti Múzeumba való kerülésével. A levéltár több család levéltárát foglalja magában, úgymint a báró Malonyay, báró Vajay, gróf Koller-családok levéltárát egészen, a báró Paluska és a Koronthaly-családok levéltárának nagy részét.
A 156 terjedelmes fasciculust tartalmazó levéltár, melynek anyaga nagyrészt XVIII. századi iratokat tartalmaz, igen gazdag úgy család-, mint köztörténeti szempontból. A családi rész, mely a gazdasági számadásokat leszámítva 44 fasciculusból áll és 1–5000-ig terjedő sorszámmal van ellátva, értékes adatokat szolgáltat Bars és Nyitra vármegyék legtöbb birtokos családjának történetéhez; a második rész, a politikai és államiratok csoportja pedig a XVIII. századi történetére nyujt becses anyagot a benne levő hivatalos iratok és magánlevelezések kapcsán. A Nemzeti Múzeum új szerzeményi kiállításán szereplő Mária Terézia és II. József sajátkezű levelein kívül, Mária Teréziától még több sajátkezű levelet és a királyi resolúciókhoz mellékelt, néhol elég terjedelmes jegyzetet tartalmaz ez a rész.
Helytörténeti szempontból a mezőtúri, ónodi és bajai uradalmakhoz tartozó helységeken kívül főleg Csarad, Feketekelecsény, Gesztőcz, Kisjóka, Kisszelezsény, Mikófalva, Nagyherestyén, Nagy- és Kiskozmál, Nagymánya, Nyüved, Zsitvaujfalu barsmegyei, Alsó- és Felsőatrak, Babindál, Csornok, Kálmánfalva, Kisvicsap, Mártonfalva, Nagyhind, Nagykalász, Nagyszulány, Nemesperk, Paczolaj, Párucca, Pereszlény, Rippény, Szotinafalva, Szakolcza város, Ürmény nyitramegyei, Hanzlikfalva trencsénmegyei, Kistany, Érseklél, Örs, Czudarillés komárommegyei, Dégh, Écsi, Ferete veszprémmegyei és Kismacsed pozsonymegyei helységekre találhatók értékes adatok.
Családtörténeti szempontból pedig az Ábrahámfalvy, gr. Apponyi, br. Babocsay, Bacskady, Beliczay, gr. Berchtold, gr. Berényi, Bogády, Boronkay, Bucsányy, Daróczy, gr. Degelmann, Emőkei Deseő, gr. Forgách, Franyó, Gaál, Ghyczy, Aszupatuki Hencz, Hídvéghy, Hrabovszky, Hunyady, Illovay, Imrech, Kállay, Kincsy, Komáromy, Luby, Szörényi, Tajnay és Zsongor családok leszármazására és kapcsolataira tartalmaz becses adatokat a levéltár.
A levéltárban a következő címeres nemeslevelek találhatók:
1. A Wajai Wajay Bálint, neje Tatai Fedor Katalin, gyermekei Péter, János, György, Bálint, István, Anna, Margit és Erzsébet, továbbá édestestvére Wajai Rawasz Balázs részére Rudolf király által 1598 márc. 12-én Prágában adományozott címereslevél. Egyszerű, az eredeti alakját utánzó XVIII. századi másolat, az armalis közepére festett címerrel (501 szám).
2. A Malonyay András, neje Taynay Anna, fiai András, János és György részére III. Ferdinánd által 1638 márc. hóban (a napi dátum helye kiszakadt) Pozsonyban adományozott és Bars megyének 1638 ápr. 22-én Kistapolcsányban tartott közgyűlésén kihirdetett címereslevél. Eredeti, címere megfestetlen (1. sz.).
3. A Koller János részére Rudolf császár által 1591 júl. 13-án Prágában adományozott birodalmi címereslevél. 1714 dec. 19-én az udvari kancellária által kiállított hiteles másolat (1801. szám).
4. A Coller Kristóf János, neje Artner Borbála, gyermekei: János Ernhard és Mária Borbála részére II. Ferdinánd által 1633 dec. 12-én Bécsben adományozott és Sopron megyének 1635 okt. 8-án Ujkéren tartott közgyűlésén kihirdetett címereslevél. A nyitrai káptalan által 1788 dec. 4-én kiállított, az előbbi címereslevelet is átíró 134hiteles másolat (1802. sz.). A fenti két címereslevél eredetijét gr. Koller Ferenc halála után, akivel a címereslevelet őrző ág fiágon kihalt, nővére Hedvig, bírói ítélet folytán kénytelen volt a család nemesi ágának kiadni, de előbb átíratta azokat a nyitrai káptalannal; így jött létre a két címereslevelet átíró káptalani kiadvány.
5. A Babocsay Pál, neje Márffy Krisztina, gyermekei László, Ignác, Elek, József, Julianna, Wajay Istvánné és Borbála részére III. Károly által 1720 szept. 12-én Bécsben adományozott bárói diploma. Szörényi Ferenc nyitrai káptalani jegyző által 1720 szept. 29-én kiállított hiteles másolat (1760. sz.).
6. A Vajai Vajay István, testvére László és unokaöccse Malonyay Nep. János részére III. Károly által 1740 szept. 7-én Bécsben engedélyezett bárói diploma (510a. sz.), melynek kiállítása azonban nem fejeződött be a szokásos módon, amennyiben a bárói rangnak és a «Vicsapi» előnévnek adományozása tényleg megtörtént ugyan, de a kancellária által szabályszerűen kiállított diplomának a király részéről való aláírása és megpecsételtetése a király betegsége, majd október 20-án bekövetkezett halála miatt elmaradt. A fenti érvénytelen diploma helyett Mária Terézia 1840 dec. 1-én egy új, teljesen azonos szövegű diplomát állíttatott ki.
Ezen utóbbi és a Koller Ferenc részére bárói, majd grófi rangadományozásról szóló diplomák, melyek a családi levéltárban más díszes kiállítású diplomákkal együtt egy külön szekrényben őriztettek, sajnos, nem kerültek be a levéltárral együtt a Nemzeti Múzeumba.
A levéltár egy antikváriustól vétel útján került a múzeumi levéltárba. Nagy kár, hogy az iratok, főleg a családi iratokat tartalmazó rész, nagyon hiányosak, azonban még így is sok becses adatot találhat benne a családtörténetíró.
F–N–A.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem